Kelantan II

entry Kelantan tak habis lagi!

2nd day saya kat sana, pagi-pagi tu breakfast. tak sodappp! memang spoil lah hotel tu. ishhhh... weolls tak boleh jalan jauh coz kereta kene block. ada pasar kecil and ceramah agama yang mana every friday akan ada kuliah or sumthing.


bagus betul Kelantan ni setiap Jumaat adakan ceramah/kuliah untuk orang awam. memang ramai gila. kadang-kadang I feel like..erh..erh..aku kat mana ni? sebab saya berada di kalangan orang-orang berjubah and bertudung labuh sedangkan saya tidak. (-_-')

so, saya jalan dekat-dekat jer. saya pergi Pasar Siti Khadijah. dari hotel tak jauh. tapi punya pemalas saya naik teksi. macam dari Carrefour Alamanda pergi Cold Storage Alamanda. bayangkan? RM 10 dia caj. mahal nak mam!haih.


kedai banyak tutup coz pergi hari Jumaat. ada bukak pun sikit jer. saya beli baju batik. tehhhee..baju kerja. tudung.



sebut batik saya rasa baju batik saya peruntukan 3 helai setahun. real batik. tak mampu lah nak beli banyak-banyak. ada yang installment tau. bha ha ha. konsep batik tu saya rasa bukanlah berkain batik berbaju kebaya. the real batik is batik yang dilukis/di cop macam kat Kelantan and Terengganu. hasil seni lukisan batik itu yang mahal saya rasa.

lantak lah kan. ada ke orang check samada real batik or tidak. over lah. kalau nak suruh pakai sangat mehla bagi sorang satu. huh! kat Pasar tu nak kata murah tak juga. tapi ok lah compare to Putrajaya. lagi-lagi Shah Alam. hape-hape entah harga dia.

Kelantan panas time ni. nak pergi tempat aircond jer..tehehhe..lepak A&W. layan float!perggghhhh..lega! lepas tu sambung jalan pergi Bata..cari kasut. tak tahan pakai wedges. cari slipper. Bata ada sale time tuh. bha ha ha (Bata sale pun ko nak cerita kan?)

bila sampai hotel, ceramah pun dah habis. gerak pergi Rantau Panjang(RP). 1st time pergi teruja gila! nak tahu macam mana rupa RP. sesampai saya kat sana...


PANAS! gila lah. rasa nak pakai baju sexsay jer..hahaha..

kat RP ni sesuai lah mak-mak pergi shopping. sejak kahwin ni saya lebih jadi mak-mak. hahaha.. pinggan mangkok, periuk, mangkok tingkat, sudu, garpu etc. semua nak beli. kan I jarang masak kenapa beli? nafsu..

sekejapan sahaja saya berada di sana. tahu jelah my FIL tak larat nak panas and tunggu lama-lama. beli pun cepat-cepat. sementara MIL saya shopping saya sempat makan satey bakar. makanan Thailand orang tu kata. Locik (dialah kata). ingatkan macam yong tau fu. bukan yer..tapi sedap sangat. sos dia yang sedap sebenarnya and air kelapa memang best!manis lah..semanis orang yang minum. T__T





nilah orang minum air kelapa. bha ha ha..

lepas tu singgah Masjid Cina. rupa dia ala-ala Beijing style! lawa..stop kejap tunggu si gemok tu ambil gamba. weolls singgah jer..sembahyang belum masuk waktu. :)


kedai makan banyak tutup sebab bercuti. payah lah kalau semua cuti. mcm ni bawa megi lah..tehheee..sebaik ada yang buka. lepas makan pergi Jakel. nampak iklan ada sale sebab baru buka. tak boleh jadi. beli baju raya. awal gila! of course sebab saya tiada tailor. saya kene tempah kat kedai. tailor dah warning hantar baju cepat. kalau tak..beli baju siap!tak mo..tak mo..

petang sikit saya pergi ke Pulau Melaka. singgah di rumah Tok Guru Nik Aziz. my FIL nak pergi. tapi langkah kaki kiri TGNA tak berapa sihat. so, just kirim salam. yang jumpa menantu TGNA. T__T bersih gila rumah dia and dikelilingi surau/masjid.



saya pergi juga Pantai Cinta Berahi (PCB) tapi gila jammed!tak larat patah balik. bha ha ha.. and dinner siap-siap. malam tuh terbongkang tengok Jurassic Park. my dinner malam tu adalah nasi lemak. kedai tutup so tiada goreng-goreng. last-last delivery Mc Donalds.!




p.s : ada part III. Terengganu





4 comments:

MRS. K said... [Reply to Comments]

fuh... panjang cite nih!

can't wait 4 ganu's entry!

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Mrs. K : ala...mmg lah panjang...hehehe...cite t'ganu tu biasa-biasa jer..:p

mamamarissa said... [Reply to Comments]

gi umah Tok Guru ker??? alamak, dah dekat sgt dgn umah hubby kak jue tue :)

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

mamamarissa : pegi..pegi...:) bolehlah singgah erk..hehehe:p