Asam Pedas Melaka

nice view

oh! mine. last weekend balik Melaka was awesome. craving gila nak makan Asam Pedas my MIL. dunno when saya suka asam pedas. since kahwin kot. T__T

maybe resepi and cara masakannya sama tetapi air tangan yang saya rasa tak sama. pernah lah nak cuba and dah tercuba. gila tak sedap. tak bestlah saya masak asam pedas. tak sama and entah apa-apa. keep trying?? no lah..saya prefer balik Melaka makan di sana. haha

pagi-pagi saya pergi Telok Gong nak dapatkan ikan fresh!

ok if ada masakan dari belog saya kita namakan " mari main masak-masak" bersama saya. -_-


Bahan A ( blender)

- Bawang besar (2biji)
- Bawang putih ( 3,4 ulas)
- Cili kering (segenggam)
- Kunyit
- Halia


Bahan B

- Ikan Parang
- Bawang besar ( 1biji) -hiris
- Asam jawa

panaskan minyak (masukkan hirisan bawang besar if nak kasi wangi), masukkan bahan yang diblender. tumis sampai garing and bukan hangus and pecah minyak.

before

after

then, masukkan asam jawa, kacau bagi sebati. masukkan air, kacau hingga mendidih and masukkan ikan.


resepi by
MHMK





9 comments:

Hana Picca said... [Reply to Comments]

wallah.. telan air liur tgok gmbar dah siap tuh.. sis masak pun tak sedap la..dah ikut sukatan betul2 kat buku resipi pon masih tak jadi..haish...

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

asam pedas ni xyah letak daun kesom ek? aku masak pun cam ade kureng tp disebabkan hubby i x makan asam pedas so xde la masak dah..hehe

h a i z i said... [Reply to Comments]

boleh jer kalau nak letak asam pedas nie daun kesum... yang lain2:
bendi/sawi celur/tomato/terung/daun kesum untuk sedapkan dan wangikan lauk asam pedas.. tapi daun kesum tue jarang orang letak kat dalam asam pedas ikan parang.. daun kesum selalunya akan diletak untuk ikan kembung,selar/selarkuning.. :)

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Hana Picca : me too..selalu tak sedap and tak jadi. haha. and terlebih asam jawa. telur ikan tu sedap gila!

ummiaqeef : hah! haizi dah jawapkan..

MHMK : thanks budak tumbuk sambal belacan! :p

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

sedapnye ikan parang kan..aritu mil i masak gulai lemak tempoyak ikan parang..sedapnye..yummy..

farahfatihah said... [Reply to Comments]

wahhhh nmpak sedappppppp sedap x???? meh anto kat sini sket huhuh

MRS. K said... [Reply to Comments]

bila mau jemput makan kat rumah? hahah..

*tak penah dengar pon kalau isap jari tangan nak adik!! mana kau belajar ha?
kalau isap jari kaki ade la..

hhahahahaha

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

ummiaqeef : sedap mmg sedap...tapi bile dah selalu tak lalu aku..sedap lagi siakap..nom..nom..nom..

Farah fatihah : anto? tak tahu lah uma akak kat ner?? haha...

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

MRS K : bila nak jemput..haha..datang jer...nanti kite buat..cewah! make sure datang hari Ahad malam or Isnin tau...

p.s: oo..hokey..hokey..ibu jari kaki erk...haha :p