Redang Part I


Hi Darlings!

malas gila nak kerja. haha. semalam baru balik dari Redang Island. Yeaahhh! I berjaya pergi walaupun banyak dugaan dia. Alhamdulillah. this trip supposed me, ummiaqeef and mama auni yang pergi. last minit plan, mama auni tak dapat ikut sebab tak sihat and tak boleh jalan jauh.

penat gila ok. kali ni travel by car. so feeling Survivor ok. haha. survive melayan mengantuk. Bahaya betul memandu dalam mengantuk. almost 6 hours barusampai Kuala Terengganu (KT). on the way to KT mengantuk gila. yer lah balik kerja pukul 5pm siap-siap pergi makan di Penang Village terus pergi KT. omg. pity to Haizi kena drive seorang diri. tak reti lol drive manual car. haha. selamat sedikit di situ and boleh bermalas-malasan. haha.

Nasib baik abang polis comel tahan WPC XXX. segar terus mata. lain kali dalam perjalanan tu minta polis comel-comel yang bertugas. haha. Haizi pun setuju. dia kata biar mata saya terbuka luas. haha. ♥ Haizi.

sampai-sampai kat KT, weolls breakfast. cari nasi dagang tapi saya makan Laksam. nom.nom.nom. lepas tu makan nasi lemak sedap and keropok lekor. lepas breakfast gerak pergi Jeti Shahbandar untuk pergi ke Redang pula. Ambil masa 1 jam lebih juga lah. saya naik ferry pergi ke Redang Island. no spead boat macam Perhentian. -_-' tak best lah naik ferry.

nasi dagang.

macam kat LCCT.

muka tak mandi and tak gosok gigi.

our ferry. very cold.

posing dalam ferry.


sampai Redang Lagoon, check in terus sebab tak sabar nak snorkeling. hehe. salin baju mandi siap-siap, lunch and terus mandi. haha. fyi, saya ambil pakej. agak murah untuk 3 person. RM 315/person termasuk bilik, makan+minum, snorkeling. tapi bab makan tu makan apa ada sahaja lah. tak boleh pilih-pilih. not bad juga. masakan kampung versi pantai timur.


here we are! Redang Island.


nak cerita bilik pula saya lebih tak puas hati. kenapa servis dia tak best. of course if u nak the best place please go to Berjaya.haha. sumpah macam tak selesa. macam hostel, air kecik. so, Redang Lagoon is not recommended ya. No fridge, no tv and no cafe. sob..sob..sob...im very fussy lah kalau nak pilih tempat tidur ni. 3hari 2malam ok potpet pasal chalet. haha. tapi worth it lah RM 315 tu. paling murah ok. sederet tu ada Laguna. I think Laguna pun best gila. view memang super duper cantik. Redang Bay Resort, Redang Pelangi Beach Resort and etc. google plis!

so, dalam 2.30pm weolls berkumpul di satu taman/lobby/hall kena brief sedikit pasal aktiviti petang tu. so, nak snorkeling kena ada mask, snorkel and life jacket. ada perkhidmata sewa. Mask and snorkel RM10 and life jacket RM10 for 3 days 2 night.

our rooms. sigh.

view from Laguna. cantik.


tapi saya tak ingatlah pulau apa yang saya pergi tu. yang penting saya snorkeling bukan setakat dengan Haizi and Kangah. saya snorkeling dengan 100++ orang. macam lautan manusia. kecoh, havoc and happening habis. so no more berpaut tepi boat macam kat Perhentian. oh ya, saya tak naik boat macam kat Perhentian pun even pergi ke pulau-pulau kecik. dia guna ferry sebab terlalu ramai orang kot.

1st time snorkeling di Redang and 2nd time selepas Perhentian. for me, dah tak takut macam dulu. Kali ni pergi tempat dalam pun ok. tapi.......coral Redang tak cantik and banyak yang nampak mati. ikan tak friendly. friendly???haha. I mean liar. air jernih tapi kabur. di tambah pula dengan ratusan manusia. macam-macam ada. haha.

my personal opinian, honestly compare to Perhentian, Redang tak secantik Perhentian. cantik memang cantik tapi Perhentian is much, much better lah and lagi cantik. maybelah saya snorkeling ramai-ramai, so tak ada privasi. saya nak tengok esoknya pula di Marine Park dengar-dengar tempat tu antara tercantik. fyi again, ummiaqeef family tak pergi snorkeling coz risau ada budak comel.

to be continue.






9 comments:

MRS. K said... [Reply to Comments]

ya ka? tak besh ka? aiya.. ini macam ar.. cancel! hahaha..

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

best cuma kita pernah pergi Perhentian.so, ada perbezaanlah. not bad lol. tapi Redang memang happening compare to Perhentain yang sunyi.

p.s: cari chalet yang best. mesti best!

h a i z i said... [Reply to Comments]

sayang.... update lah lagi.. update lah lagi.... :)

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Haizi : hek eleh. u kan pergi dgn I. tak puas-puas lagi?? ok balik ni I baca u type erh. haha. thanks. nanti Secretaries Week I bagi U hadiah. haha :p

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

wowowowo.. akak baru planning nak gi sini..thanx for sharing information.. kena review balik nih nak ke perhentian ke , redang ke?

kat sana xde perkhidmatan orang ambik gmbar kita dlm air ke shinnaz?yelah, nak masuk kamera kita yang cap ayam ni kang, masuk air plak..ekekekeke

h a i z i said... [Reply to Comments]

hana : kalau di redang ada service camera rental... RM 50 untuk 150-180 keping...depending pada memory card dan battery bar... kalau sentiasa on bateri akan cepat abis dan if in case pada masa tue baru amik 79 keping..itu sahaja lah.. :) but...kalau bateri abis... boleh tambah RM 10 tukar bateri baru + memory card baru which mean that RM 50 + RM 10 = >300 keping pic :)

farahfatihah said... [Reply to Comments]

yeayyyyy cepat sambung part 2

Hamzah Ian said... [Reply to Comments]

wa.. sedapnye makann tu..

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

malas seh nak update blog...erm..nti la tggu kerajinan menjelma..hihi..