Ayam Penyet AP



I never told you that my hometown is very..very...very.... best gila kan? memang pun best. T__T

cea..cea..dulu masa my mom nak pindah Meru. menangis 24/7. tak mahu jadi orang jawa. apa class. haha. saya dulu dibesarkan di Padang Jawa (still jawa tapi tak ada orang pun cakap jawa). saya ketika itu di bawah jagaan nenek saya. so, bila dah besar my mom ambil saya then saya tinggal di Meru. gila lah. tekanan perasaan ok. " habis lah kau jadi jawa..." siap ejek-ejek bunyi jawa. gila pekat cakap jawa.

sekolah tak pergi sebab tak nak kawan dengan orang jawa. then paling takut. saya akan terror cakap jawa. haha. mati-matian mengekalkan dialek supaya tidak seperti orang jawa.

now, saya mengaku saya memang asal keturunan dari jawa. haha. no doubt of it. noktah.

sekarang ini kalau boleh nak cari rumah area Meru. murah lagi. lepas tu kan dekat dengan Setia Alam. tak lama lagi ada shopping complex then akan ada GSC, ada TESCO, ada Giant, ada Mc D, ada KFC, ada Pizza Hut, ada Starbucks (yang ini tak ada kat mana-mana kecuali JB), coming soon...Burger King. semua drive thru ok. tempat lain ada? tak ada kan? ok. ada. tapi ini kan cerita kampung saya. so, suka hati lah kan. haha. suka. suka. suka.

bank-bank jangan cakap lah. semua nak buka kat Setia Alam. bagus. senang my mom nak berurusan dengan bank. tak payah jauh-jauh pergi. ada juga Klang Sentral yang segan hidup mati tak mahu. buat lah cantik-cantik weh. macam KL Sentral. baru lah mantop. haha.

then, terbaru Ayam Penyet AP. sekarang ini memang kedai ayam penyet everywhere. kat Meru dah ada 2 kedai. tapi I prefer yang kat Giant Meru. hehe. sedap dan pedas. 1st makan ayam penyet di Bandung. murah dah tempe adalah sedap gila melampau. kat sini hampeh. mahal dan tak sedap.

1st try di Malaysia di Wong Solo. sedap juga dan mahal. 2nd try di Ayam Penyet Giant. sedap juga. kali ke-3 di Ayam Penyet AP, Klang Sentral. sangat lah tak sedap. e..tak pedas dan sambal dia tu sambal belacan apa? tapi Haizi kata sedap. and dia suka. ok. ikut tekak masing-masing. tapi I suka lagi Wong Solo punya sebelah Jakel, Sect. 7 Shah Alam. suka pergi situ sebab sedap dan duduk di kerusi hijau yang cantikdan unik. haha.



kat Alamanda tak nak buka ke?





7 comments:

MRS. K said... [Reply to Comments]

tak tahan.. sambal die pedas sangat...

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

mmg! pedas gila kak kan?

jana cun! said... [Reply to Comments]

aku igt lg cite tue.... kekekekke... lawak siot... :P, siap imagine nti ko ddk kt ulu kg...

NURUL said... [Reply to Comments]

tak pernah rasa . nmpk mcm sedap

farahfatihah said... [Reply to Comments]

macam sedap je air tu!!!

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

laki aku xleh masuk weh nasi ayam penyet ni..dia mkn x abis..sambal dia mmg pedas..

Amim Blog said... [Reply to Comments]

saya suka ayam penyet .
Tapi mmg pedas kat sini . . .