BBQ


selamat hari raya ke-6

lama tak lama dah ke-6 dah. masa bulan puasa dok tunggu bila nak raya. haha. la ni dah raya malas gila nak keluar beraya. serius, tak bestlah raya this year. agaknya dah makin besar kot. tsk.tsk.

1st raya saya balik ke Melaka, then ke Batu Pahat untuk beraya dengan family saya pula. raya ke-4 baru balik ke Meru. sampai-sampai teringin nak buat BBQ tapi tak marinate. pergi Giant beli Australian beef. alahai. senang dan sedap gila!


beli chicken wings, beef, lamb, curly ring, wedges and salad plus my mom buat ikan bilis sambal petai yang super pedas. haha. gila layan. penat-penat pun layan BBQ. tapi tak best sebab tak ada geng. 5 orang je BBQ.

so, decide buat BBQ lagi sekali. 2 hari berturut-turut BBQ. semalam adalah yang terbest. tambah dengan Ikan Cencaru and Kembung pula. pergghhhh. makan dengan sambal yang pedas dan sedap.

Kuah Cicah Ikan Bakar :-

Bahan A (blender)

1) Bawang Besar - 1 biji
2) Cili Merah - 2
3) Cili Padi - 1/2 genggam
4) Belacan
5) Gula
6) Garam
7) Kicap

Cara Membuatnya :
blender semua bahan A then, perah 8) limau kasturi. then kalau nak masak boleh panas kan. kalau tak nak boleh makan macam itu.

siap di hidang boleh lah cecah. sedapnya.

ok got to go now, nak lunch Ikan Kicap my mom dengan layan Senario Asam Garam with my anak-anak buah.




0 comments: