Magika


hi! baru balik tengok muvie kat Alamanda. Sebaik sempat. Muvie start 1pm then sharp 2.40pm keluar cinema terus balik ofis. Balik-balik kerja menimbun. Padan muka ko Sinaz!

Lantak lah. Now, kerja dah siap. So, nak review and share fasal Magika. Anyone? suka magic? sila tonton magika. Magika like a fairy tale story combination. Tak sepenuhnya cerita dongeng. Ada Pak Pandir and Mak Andeh, Badang, Hang Jebat and The Gang, Mahsuri, Nenek Kebayan and Puteri Gunung Ledang.



Seronok kan? Dulu masa sekolah ada satu story book best gila. Real. Bila buka buku keluar gambar castle, princess and bla..bla..bla..pokok pun real. Mana entah buku tu. Last year I ada beli juga. Tak tahu kenapa beli buku bukan ada anak pun nak bacakan. Baca sendiri sudah! haha.

Dulu masa kecik-kecik, my mom suka baca buku or buat homework yang betul-betul meninggalkan kesan hingga ke hari ini. haha. Contoh dia, baca buku tentang Cinderella ke, Goldilocks and Three Bears ke dan tak lupa juga cerita tentang Seorang Kanak-kanak kena dera akibat tidak menolong ibu nya. Cerita tidak menolong ibunya tu sangat berkesan ok. 1 minggu tidur tak lena sebab takut kena makan ular dalam kubur. haha. Tak silap cerita tu wujud sebab saya tak mahu dengan cakap my mom. haha. So, she creat story. I know lah.

Magika story fasal Malik and Ayu anak yatim kematian Ibu. I think Malik upset sebab dia tahu Ibu dia meninggal sebabkan dia (dermakan buah pinggang). So, atas kekesalan Malik sentiasa merajuk lalu masuk ke hutan dan terjumpa perigi lama. Lalu dia terjatuh. Disusuli Ayu, kakak Malik sebab mencari Malik setelah tak pulang-pulang. Senang cerita nak pujuk adik dia lah. Orang merajuk kan memang suka pujuk kan?

So, Malik and Ayu jatuh dalam perigi and pergi ke dunia lain. Masa tu lah jumpa Pak Andir, Andeh, Mahsuri and bla..bla..bla.. So, macam-macal lah jadi dalam misi nak keluar dari dunia itu. Motif cerita ni rasanya nak bagi pengajaran kepada Malik supaya sayang kan kakak dia, Ayu sebab dia tak ada sesiapa di dunia selain Ayah dia. Korang paham tak?

For me, boring gila cerita ni. Tak minat lah muzikal. Kalau High School Musical memang boleh terima sebab cerita dia fast and ada dance yang fast juga. Kalau Magika ni macam slow and dia base cerita dongeng. 3.5 star but it was a good movie coz Malaysia tak pernah ada film macam ini kan. Kudos to Edry and KRU. Tak lupa juga untuk lakonan Ning walaupun sekejap I tetap suka dan Ziana Zain. Cuma tak paham lah nenek kebayan cakap apa. Tak jelas.

Ok. cerita lain pula. Today ada jamuan raya office Haizi and my mom and my sibling coming. I harap sangat Si Rambut Gulung tu ikut. Tak kot sebab dia demam. Lagi pula mak Si Rambut Gulung tak kasi. Mak Long rindu Isha. -_-,


muka fake gila. memang pandai berlakon.



4 comments:

aenafiq said... [Reply to Comments]

okeh ! aku da kata diam..hahahah
tak apa aku baca separuh je entry kau nih..
hahahaha
nanti ahad kalau aku da tgk baru aku baca abes entry kau ni
;p

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

cis! kurang ajar ain. tapi cerita dia boleh lah. tak lah tak best sgt. boleh lah. tak best cerita jgn pandang belakang congkak. pas ngangkung kan? sebab ada shaheizy sam aku kata best! haha.

aenafiq said... [Reply to Comments]

hahahahah
tu lah tuggu ngangkung ni..
bese lah skandal aku tu memang semua org minat die ;p
kacak lagi bergaya
ohhh sam !

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

argghh! sudah lah kau! sume scandal kau! sebelum kau, scandal dia aku lah. haha.

abg Sam...! awwww~