Phuket Day 1 - Part 1


Phewww..penat gila. Baru balik dari nonton. ;) Life As We Know It!

So? Macam mana Phuket? Not bad ;-) Tak berapa nak best sebab susah nak makan. Perkara menggembirakan dalam hidup adalah makan. Tapi tiada makanan yang best dan halal membuatkan ianya percutian yang tidak begitu menggembirakan. Haha.

Saya pergi Phuket hari Sabtu, 23hb Okt 2010. Actually, saya pergi dengan Haizi, Zack and Sally. She is my ex-officemate masa di TMpoint PJ dahulu. ;) Baru perasan kalau holiday mesti dengan my frens. Haha. So, dalam pagi Sabtu tu memang rileks habis. Baju pun pack ala kadar. Beli kat sana jer lah. Murah kan? Lagipun tepi pantai nak pakai baju apa. T-Shirt sudahhh!

Mr. & Mrs. Zakuan


Around 10am gerak dari Putrajaya-LCCT. Bangun lambat. So, breakfast kat LCCT. I nak makan Mc Donalds, Haizi nak nasi lemak? Macam mana? Apa pun I menang lah. Haha. So, ke Mc Donalds sementara nak masuk.

me with Sally.

Phuket lambat 1 jam dari Malaysia. Sesampai airport terus cari teksi nak pergi hotel. I stay di Baumanburi. Best gila. Pergi Phuket ni memang free and easy. Tak book driver. Main redah je. Sampai-samapi ada flyers. Cantik betul dia letak flyers, macam kita beli map kat MPH. Plastik-plastik bagai. I mean dia kemas lah. Tak lah sepah-sepah. Boleh ambil seberapa banyak. Yang penting FREE! Haha.

setibanya sampai. muka gembira. ;)

kan? diaorang pack dalam plastik.
So, macam gift lah. sayang nak buka.



Haizi ni kan. Orang tu tengah eksplain dia sibuk nak bergambar.
Tu fasal lah silap pakej sudahnya. Haha.


So, kat airport kan ada service teksi kan? Then diaorang ada offer island trip. So, we all ambil pakej island trip and pergi dan balik airport-hotel, hotel-airport.
me with sape entah.
masa ni tengah tunggu van nak pick up.

ta-da..! dalam van. Wow..Wee..apsal kurus? ngehngeh.

my photographer yang tak rela jadi my photographer. haha.
Island trip pergi lebih kurang 3,4 pulau. Ada Maya Bay, Phi Phi Island, and apa entah. Eksited weh! Kalau boleh nak hari pertama tu dah pergi island. Haha. Lagi pula ada snorkeling. Tak sabar nya! Dia caj lebih kurang dalam RM180/person. Dia offer city tour and macam-macam lah. My frens ada juga cakap jangan ambil kat airport mahal. Tapi dia macam dah penat-penat eksplain sian lah tak amik. Tak boleh lah tengok orang muka kesian ni. -_-,

So, nak ke Baumanburi adalah sangat jauh. Bukan Baumanburi, Patong Beach adalah sangat jauh. Ambil masa 45 mins juga lah dari airport. For the first tak ada apa pun Phuket ini. Jalan-jalan nampak Tesco, nampak Shell, nampak shopping mall.



On the way to hotel kan driver stop satu tempat. Nak apa entah. Konon dia macam ada benda lah nak ambil. Kitaorang stay dalam kereta. Tiba-tiba ada lah perempuan Thai datang dengan flyers pasal Phuket. E..rasanya kan taktik dia je nak berhenti then dia nak offer lah kitaorang pakej-pakej menarik yang best price.


Mula-mula perempuan Thai.
Dia tak paham cakap english so, tukar dengan laki ni, Jack.
Pandai cakap melayu.
Sudahnya! Ambil pakej City Tour pula.Dah tu dia cerita itu lah, ini lah. Sian kan? Dah penat cerita takkan tak ambil pula. Dah tu dia suka-suka je kondem orang yang offer we all kat airport. Dia kata mahal lah. Apa lah. Memang lah kan dia kata mahal sebab kita dah beli kat airport. Cuba tak beli takkannya dia offer harga semurah itu. Kan? Kan? Kan?
perempuan buat peace tu lah.

Perjalanan diteruskan. Jalan ke Patong tu dia macam bukit-bukit yang tinggi. Macam kita pergi Genting. Keadaan jalan raya agak tidak memuaskan. Scary. Tak tahu nak ikut arah mana. Sebab orang kat situ pandai-pandai lah kau nak jalan. Asal selamat. Tapi tak pula eksiden. Maybe diorang dah biasa kot.

Awww..hotel I depan Hard Rock lah! Weeehuu...!


Sampai hotel jam 3.30pm waktu Thailand. Check in siap-siap sebab nak round Patong Beach.

TBC. Nak tidur. ZZzzzzZzzz. Nite-nite.




2 comments:

Beautiful Disaster said... [Reply to Comments]

bestnya jalan2! hehe.

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Beautiful : best ryn!! nanti u pulak pergi sana. mesti ryan soka!!!!