Si Pisang Kaki & Si Delima

kan semalam pergi pasar kan? kan beli buah Delima and buah Pisang Kaki kan? Sumpah! 1st time tengok buah Pisang Kaki ni. Betul ke weh nama dia Pisang Kaki ke orang jual tu tipu kita Rozie! Ieza! ? Haha. Ke dia tipu I seorang diri? Haha.

1st tu macam pelik. Tapi bila rasa sedap. Rupa macam tomato. Isi tak tahu nak describe macam mana. Haizi kata macam tomato ada tapi tomato sejuk and jernih kan isi dalam dia? Yang ini macam Ciku pun ada. Arhhh! Yang penting sedap dan OK.

Macam tomato kan? Ada kan tomato oren!

Lepas tu jalan depan sikit tengok buah Delima. Share dengan mama_auni. Dia beli dua, saya beli satu. Kenapa satu? Sebab tak kan habis dan buat buang je. Tu Haizi lah tu. Haha.

I try google apa khasiat Buah Pisang Kaki and Buah Delima. Dia kata :-

Pisang Kaki
- rasanya dia macam tomato, so nak cantik kan kulit kot. Haha.
Pelik lah rupa tak rupa pisang!
- semua jenis buah baik untuk kesihatan saya rasa ;)
- turunkan darah tinggi
- merawat sembelit
- meredakan sedu
- baik untuk paru-paru dan jantung

Delima
- menghapuskan masalah cacing
- meredakan 'cherry berry'
- sebagai ubat kumur untuk mengatasi masalah pernafasan- Iran, Iraq
- elak kemandulan
- boleh merawat buasir




6 comments:

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

akak giler suker pisang kaki ni..

setiap kali jumpa kat pasar, akak leh habiskan smpai 3,4 bijik satu masa..perut jin btol! ekekeke

tapi kesian kan, agak2 msti buah pisang yg lain pulaukan pisang kaki ni sb dia bentuk lain..xsma pesyen..ekeke

s a l l y z a . s a i d said... [Reply to Comments]

yer laa babe.. tu pisang kaki.. dulu i curious jugak.. kenapa x rupa pisang.. suppose letak laa nama tomato kaki ke.. kan.. x de laa lari beze sgt! hahahahahahahaha

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Hana : betul kak hana! sedap kan buah dia! sebijik tu macam tak cukup pulak! ok. perut jin jugak! haha.

mmg kesian sebab dia lain dari yg lain. tak rupa bentuk pisang langsung! haihs!


Sallyza : hahahah..tomato kaki? sedap juga! haha. mmg sian dia. ni adik tiri pisang lain ibu/bapa ;p

Mrs. Hakim said... [Reply to Comments]

shinnaz - pisang kaki a.k.a persimmon ni memang kak mel slalu beli untuk Lilo. memang kegemaran dia tuh.. ni dah lama tak belikan dia.. tukar selera pulak. skang bagi dia makan apple fuji, pear dengan kiwi pastu dengan heinz baby food.. custard telur and custard vanilla.. kekadang pergi kat baby food punya bahagian, musti kena kerumun sebab ada orang buat promotion bout baby food. dia tatau yang nak makan tu siapa.. hahahaha~

*Miss Geli^ said... [Reply to Comments]

ai loikeee pisang kaki so much..

dulu dulu tak tau apa mende pisang kaki ni..ingatkan pisang kena penyek ngan kaki, rupanya sebuah buah...

kenal pun masa kat penang tu ari..

sampai sekarang addicted

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Melina : hamboi! Lilo makan pisang kaki! *jeles* haha. kita baru tahu. mmg sedap. no wonder lah dia suka. kalau dia tahu siapa yg makan...hish! nak jadi Lilo lah. makan best2!

Miss Geli : takde kena mengena kan pisang ngn bentuk tomato tuh! haha. kat sini mana ahkak dpt stok?