Stop Child Abuse. Only Bad People Abuse. Good People Don't


Saya tak ada anak lagi tapi tak semestinya saya tak boleh rasa ibu kehilangan anak. What a different feeling bila kehilangan orang tersayang? Maybe sister, mother and father or maybe nanny. Sesiapa pun kalau kita sayang mesti kita sedih dan takut nak kehilangan dia. I believe on that. Maybe kita yang melahirkan baby tersebut hubungan itu terlalu kuat. Yang itu, saya tak dapat rasa lagi. Hehe.

Pagi tadi baca paper Bayi Lima Bulan Maut Dipercayai Jatuh di rumah pengasuhnya. Tak dapat dipastikan samada di rumah pengasuh or Taska. Tapi kalau rumah pengasuh of course orang yang jaga kan? I mean bukan Taska kot. Ikut pemahaman di situ lah. Ok. Buka kamus Bahasa Melayu. Haha.

Seriously, parent mana tak sedih bila dapat tahu anak meninggal dunia akibat kecuaian orang lain? For me, kalau I letak anak I then terjadi apa-apa I terus saman je. My kids. Tapi saya juga mempunyai ibu yang menjalankan premis perniagaan perkhidmatan menjaga kanak-kanak untuk mencari rezeki. Ada dua. Tadika dan Taska.

dont you think they are so and so hawt lol..no teeth! damn cute.


Pendapat saya. Kanak-kanak very sensitif. Memang sangat-sangat perlukan jagaan rapi. 100% actually. Tapi dalam nak jaga mereka 100% memang tak dapat. We need money nak besarkan dia. So, we have to work and bla..bla..bla nak cari duit. Apa yang mampu kita bagi jagaan terbaik dan terbest untuk mereka. Well, TERbest and TERbaik selalunya $$ pun mesti dalam keadaan baik. Tapi tak juga kan?

Pada saya tak boleh nak salahkan siapa-siapa. Lets police investigate and judge. Trust me. Penat sangat jaga baby, kids yang macam-macam ni. Lepas SPM I tolong my moms jaga baby. Perghh..penat gila. Nak pukul anak orang. Nak cubit mengadu pula. Memang banyak ragam. Sumpah bila kita tahu tu anak orang nak cubit pun takut. Takut sebab takut dengan family zaman sekarang. Tak boleh sentuh anaknya.

and believe me wherever and whoever yang jaga baby/kids mesti ada risiko. Siapa kata kat rumah pengasuh selamat? Kalau 1,2 orang boleh lah seorang cover. Kalau dah ramai? Pengasuh di rumah bukan fokus satu budak. Dia kena masak and buat aktiviti rumah dia juga. Yang pasti dalam rumah kita sendiri pun belum tentu selamat. Tapi saya tak katalah rumah pengasuh tak selamat. Taska pun bukan begitu.

Di Taska my mom penggunaan buaian tidak dibenarkan sama sekali. Ia mengundang bahaya kepada kanak-kanak. Katil pun tidak. Memang benar ada yang kata di Taska selalu nya anak mereka tidak dapat jagaan rapi. Dont you think you pay RM250/kids you nak anak you sentiasa di awasi. I think better you find maid lah. 100% totally fokus on your kids. Itu pun tak pasti. Pula tu dapat maid yang garang gila. Macam mana?

Tapi isu terjatuh ini memang kecuaian pengasuh lah. Macam mana nak saman tu sebab kita sendiri yang cari pengasuh tu. Macam-macam.

Saya bukan nak kata siapa-siapa. Itu hanya pendapat peribadi saya. Dalam keadaan kita yang mencari rezeki, dengan nak memberi anak yang terbaik tak mampu saya nak lakukan semua itu. Saya percaya bila saya ada anak, saya akan beri yang terbaik untuk dia. Kita cuba. Yang lain-lain terjadi tu semua terjadi kerana ujian dari Allah. kita kena yakin and trust dengan orang itu baru kita rasa calm, safe and happy.

Dont blame anyone. Macam mana kes yang ibu kandung pukul anak sendiri? anak itu pun tidak selamat di bawah jagaan ibunya. Tepuk dada tanya selera.
I dah join. Memang nak kena siapa-siapa yang pukul kids ni. Kalau I nampak siap lah!




4 comments:

h a i z i said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.
h a i z i said... [Reply to Comments]

good article! keep writing gurlz!

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

akak kalau sentuh citer bab abuse budak2 ni, cepat je lah nak hangin kalau tgok org wat lebih kurang..

tp betullah tu, xleh gak nak salahkan orang ,kan? kadang dengan jumlah budak yg ramai tu, mana nak handle perangai sorang satu..

harapnya anak2 kita nnti terpeliharalah dari ini semua..

*eh tetiba akak rasa skrg dh jadi mak..hahah

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Haizi : thanks! kita jaga anak-anak kita nanti ya. jagnan ai sorang je. Huh! haha. ;p

Hana : memang kak..nape lah diaorang tergamak nak pukul2 bunuh2kan? pukul sket sudah kan. ni pukul macam dah rasuk setan.

pasal taska tu depends lah. ada orang jaga anak orang lain mcm anak sendiri. ada tu..anak orang tu buat mcm betul2 anak orang lain. apa pun kita berserah je lah..

happy weekend kak hana ;)