Khasiat Inai

Musim orang kahwin kan? Nyibuk juga nak pakai inai. Haha. Dulu masa kecik-kecik. Tetiap hari Jumaat dok usung lesung batu tumbuk inai. Haha. Nak merah. Gatal nak kahwin. Haha. bubuh nasi bagai nak kasi merah. Haha.


"Letak cili kalau nak tambah pekat..." my mom kata. Haih. Mahu pedas tangan saya nanti. ;p

Bila dah besar kan. Alahai. Memang tak minat gila. Macam buruk je tangan. Bila kahwin memang tak nak pakai tapi my mom cakap orang kahwin kena pakai. Ikut je lah. Time tu my cousin pakaikan. Thanks :)

Now, my cousin balik haji dia bagi inai. Hehe. Apa lagi. Pakai je lah. Lagipun this week ada hantar orang kahwin nun ke Perak. Alang-alang ;p

Lagi satu hari tu ada baca tentang khasiat inai. Antaranya :-

Daun Inai mampu merawat demam kuning dengan meminum dua sudu teh air jus inai setiap pagi ketika perut masi kosong selama 7 hari.

Selain itu, daun inai boleh dihancurkan dan ditampal pada kaki untuk mengatasi rasa sakit beri-beri. Please dont ask beri-beri apa. I copy paste je ni. Haha. Boleh juga ditampal pada penyakit kulit, bisul, luka, kusta, perut kembung dan kuku.

Daun inai juga boleh direbus dan dijadikan teh untuk diminum ibu selepas bersalin dan mereka yang mahu menghalang tubuh menjadi gemuk. Air rebusan itu juga boleh dijadikan losen mencuci mulut untuk mengatasi bengkak dan sakit gigi. Lagi best kalau minum actually. Dia boleh juga merangsang haid, penyakit kelamin dan keputihan.

Banyak gila khasiat dia. Kalau nak tahu lebih lanjut beli Mingguan Wanita, Nora Danish. Kejap! Lagi satu bunga inai ni boleh mengatasi masalah tidur dengan mencampurkan bunga inai dengan air yang mendidih dan minum. Orang dulu-dulu turut meletakkan bunga tersebut di dalam bantal untuk membantu masalah tidur.

SRG pun pakai. Belah kanan je. Dia ada masalah dengan tangan kiri iaitu di suka isap ibu jari. Habit. Since dalam perut ibu. Masa scan ibu kata dia tengah isap jari. Sampai la ni. Tak tahu rasa apa. Cuba rasa tapi tak rasa apa-apa pun. Haha.

Tapi yang I pakai ni sesaje je. Ambil mood orang kahwin. ;p




5 comments:

Shafinaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

poyolah SRG tu!

Shafinaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

poyolah SRG tu!

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

kangah! tangan kau kan mcm tangan pondan tau! haha. ngape entah aku tengok mcm tangah laki..ish!

SRG tu mmg lah poyo!

Shafinaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

e..terus terang nmpak? Very the laser. mana ada tangan ai mcm laki. Tu maknanya ai selalu buat kerja. Rajin. Full stop. :p

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

tak caya sudah! i'll tell the truth bebe!mmg kau rajin okeh! tu pasal I suka mintak tlg u! rajin kan?