Maybank, CIMB, Jusco and ESPRIT


Ini nak cakap pasal isu-isu pengguna. Wahh! Tiba-tiba kan? Actually kan siapa guna ATM maybank card? Whoa. Tak friendly lah. Ke I yang tak reti guna? Haha. Dulu kan color kuning hitam kan. I memang suka buat e-debit kalau beli barang. Senang. Tak payah nak queue panjang-panjang, kang asik keluar duit je. Bila guna e-debit duit pun tak nampak. So undercontrol sikit. For me lah. Orang lain tak tahu. Maybe e-debit tu bahaya.


Then, I nampak orang lain guna ATM Maybank card yang ada gambar cherry (VISA) tu, I pun tukar. Benefits dia salah satunya boleh collect point tak silap if kita guna for shopping. Yer lah. I nak guna tak boleh okey. Nak e-debit memang tak lepas. Buat malu je pergi kaunter nak bayar. Bagi card then, tak boleh. Letak balik barang. Call Maybank dia kata I kena active kan dekat ATM machine, adjust kat limit lah. Pin lah. Apa lah. Bila dah buat still tak boleh. Give up lah. Memang tak guna langsung ATM card Maybank tu. Tapi untuk Maybank2u memang superb. ;)

Tapi I guna juga ATM card CIMB. Not bad lah. CIMBclicks pun okey. Tapi persamaan kesemua-semua card yang ada cip adalah....cip tu berkarat. Sigh. Grr. I isi minyak guna e-debit. Dia keluar balik tak nak terima. Tak boleh proses. Sigh. Korang pernah kena?

Kad pengenalan pun sama. Walaupun tak guna kan tapi nampak buruk lah. Berkarat kat situ. Lagi pula dia punya plastik cover dah macam nak terbuka. Haih. Of course lah. Since I 12 y.o kot ic tu kan? Nak tukar lah. Boleh ke? Tukar saja-saja dengan alasan ic saya dah buruk and nampak pudar? Haha. Gambar ic jangan cakap lah. Gojes habis. Elegen. Haha. Scary okey kalau tengok!

Hari tu kan I ada tanya lah fasal kenapa I punya ic no negeri tu pelik. Contoh : 860815-43-XXXX. Kenapa 43 sedangkan Selangor kan 10? Kenapa I 43? Lepas tu I jenuh okey nak jawab kalau orang tanya. Kalau normal kenapa orang lain tertanya-tanya juga. Kenapa nak bezakan. Haha. I mean, I tertanya-tanya..why? Tak cukup nombor kot. Haha.

Lain kad tak ada selain collect member card. Haha. Kekadang member ni ada yang FREE. Ada yang bayar. Jusco card tak redeem lagi. Haih. Mesti sikit sebab hari tu dah redeem. Dapat lah RM100. Okey lah kan dari tak ada. Haha. ESPRIT card ni kalau beli dapat 20% off rasanya. Tapi....20% off from RM 299. Beli kat outlet sudahhh!! Haha. Berpatutan ;)


Kad kredit dah bungkus siap-siap. Sorok dalam peti ais. Biar beku dalam tu! Haha. So, kesimpulannya kena ambil cuti untuk settle kan kad-kad ini semua. Termasuk kad nikah. Dalam list, kad nikah dari 2010 lagi. Haha. La ni dah 2011 pun tak buat-buat. Have to. Ambil cuti! Yay.




6 comments:

cacah said... [Reply to Comments]

i pun ada banyak kad. letih la..i suka juga guna kad atm maybank time shopping tapi sekarang ni dah tak boleh eh?

paling suka kad padini lah. berbaloi2 (even jarang guna). kad kredit hsbc pun bleh dapat diskaun especially di padini, dan f.o.s...
kad watson pun best. kad berjaya times square pun i ada. padahal setahun sekali jer pergi situ kut. hehehe...
dah macam entri pulak i punya komen nih! hahaha

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

wah,sumer berasaskan kad? aku nak terminate lah crdt card, tp kena abiskan bayar dulu,jenuh..

MRS. K said... [Reply to Comments]

CIMB dihatiku..

mama_eza said... [Reply to Comments]

xleh cuti dah..hahaha..dengkis...aku pon nk buat IC jugak..sbb dah terkopek2 plastik die

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

@cacah boleh lah cik aishah..cuma saya punya kad je..dia suoh setting kat atm machine. malas lah..banyak nau kerjanya..

padini? pastu dapat baucer kan? hehe. wahh! cik aishah ni..banyak pulak kad dia..

ummiaqeef : hahahha...nak terminate sayang...tapi aku cuba tak guna. ngehngehngeh..


MRS. K: yesszaaa..macam UiTM dihatiku je..;p

mama_eza : aku dah apply yer..haha. tu lah ic ni problem lah..bape RM erh nak tukar?

azyanti said... [Reply to Comments]

hAI-tgh2 mencari sebab kenapa IC saya no tgh2nya 43 terjumpa blog ni...im also born in 86 and ada 43 tgh2nya...puas naj jawab soalan orang...kita ni weirdo or special hahahhaa?