8? 1 pun belum tentu!


Apa yang 8? Hehe. 8 gelas air lah. Minum ke 8 gelas tu? Orang kata dalam sehari kita kena minum 8 gelas air. Untuk apa? Tak tahu lah pula. Yang penting orang kata bagus. Haha. Ini kes dengan cakap orang. Tak pula saya buat research why kena minum 8 gelas air. Hehe.

Lagi pula saya bukan lah penggemar air putih. Yucks! Tak rasa apa-apa lah. Kalau kat rumah lagi la. 23kali kot nak masak air. Sebab bila rasa air tu macam rasa lain, I masak air lain. Cannot go lah. Paling senang beli mineral water je. Haha. Melampau. Tiap-tiap hari kopak lah kan. It just mineral water LOL. Wasting money. Akibatnya, laki bini pun tak minum. Sian Haizi. Haha. Dia suka tau minum air putih. Hehe.

So, bawa dari rumah sahaja. Berat pun berat lah. Haha. Jom take a challenge 8 gelas sehari. Haha. Kau nak lawan dengan siapa Shinnaz? Haha. Orang lain minum je 8 gelas. Lebih dari tu kot. Haha. I bet myself. Pernah 1 hari tak minum pun air masak! Haha. Tak suka tau!

Apa khasiat air putih ni dan bila waktu yang sesuai untuk minum? Erh. Bukan lah nak minum air masak pun ada time dia. Hehe. Tapi bila masa yang bagus untuk minum. Jom kita tengok!

- Minum dua (02) gelas air masak - SELEPAS BANGUN TIDUR. Ianya membantu mengaktifkan organ dalaman

- Minum segelas (01) air masak - 30 MINIT SEBELUM MAKAN. Ianya membantu penghadaman dan membuatkan perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan

- Minum segelas (01) air masak - SEBELUM MANDI. Ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah

- Minum segelas (01) air masak - SEBELUM TIDUR. Ianya dapat mengelakkan terkena strok dan serangan jantung ketika tidur

Erh. baru 5 kan? Mana lagi 3 gelas? Haha. Sukati la bila-bila. Asal minum. Tak rugi pun kan minum.

TRIVIA. Cewah! TRIVIA bagai! SRG suka gila minum air putih. Pada dia mungkin lah air tu sesedap Fresh Orange! Haih.



4 comments:

farahfatihah said... [Reply to Comments]

shin kena rajin minum air masak tau..kalau x kesian buah pinggang...

s a l l y z a . s a i d said... [Reply to Comments]

i pon suka air ada kaler! tak manis pon takpe.. janji ada kaler! hahahahahahaha tak baik utk kesihatan kan???

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

bgn pagi tu jgn gosok gigi terus minum air putih. awet muda!

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

farahfatihah : baik lah kak farah..;p

sallyza : sama lah kita..tak boleh tau air putih..rasa cam...eww..! haha. bubu sirap takde gula pun jadi..hehe..

ummiaqeef : pernah dengar..and selalu buat..sedappp! hahahha