Gettin' a Baby - Pt. II



Erh. Ni macam tak nak cerita. Tapi I rasa macam something for share. Maybe lah ada orang tak begitu open benda-benda macam ni. Tapi macam mana rasanya I just share je. Sebelum itu, ianya tiada niat untuk membuka aib sendiri, suami dan semua orang. I know its hard for me gettin baby right now. Almost 3 years.



Kan before ni I cakap check up di Hospital Putrajaya kan? Yer. Saya still buat. Buutt take a long time lah. Bulan 5 baru nak appointment dengan doc. Belum lagi lah untuk usik-usik perut or apa patut kan? Dalam masa yang sama I pergi UMRA. Hari tu Dr. Ummu cakap minta buat HSG nak tengok tiub fallopian tersumbat or apa memandangkan perut sangat okey. But..almost 3 weeks 'Miss P' tak datang. So, I a bit worry lah kan. Kot-kot lah ada good news. 2 times check still -ve. Okey. Okey. Agaknya tak berapa nak nampak kot. Its ok. Tunggu 1 month mesti nampak! Hehe.



Jangan disangka hujan hingga ke petang. Last Tuesday I pergi UMRA nak check sebab macam lama je. Dr. Rafi said agak susah nak tentukan sebab tak sampai sebulan lagi. I takut ketidakstabilan hormon dalam badan sebab I ambil teh hijau untuk buang toksin. Takut itu punca utama tidak ada period this month. Scan pun okey and Dr. cakap kemungkinan pregnant and kemungkinan tidak. Nervous gila time ni. Then buat UPT. OMG! 'Miss P' coming. Wasting my time je datang jauh-jauh. Huaaa ); Tahu tak payah datang klinik! Benci lah! Frust!



I bagitahu Haizi and he said "Its ok. At least kita tahu kenapa lambat and boleh buat next check up and tanya apa tindakan seterusnya" Huk oloh! Dr. called again for consulted us. Sah-sah -ve. So Dr. discuss w us. So many sebab kenapa tak boleh pregnant memandangkan blood test I kat hospital Putrajaya pun tak siap-siap. Kena pulak tunggu May baru boleh tahu result. Itu pun kalau dia bagi.



So, Dr. kata buat dengan dia je. Start w blood test, sperm test, HSG and bla..bla.. Result boleh tahu sekarang juga. Lagi pula Dr. cakap 'miss P' sangat kelam-kabut. Tak regular. So, I dapat pil perancang untuk normal kan balik waktu period. Wait for next check up.







So, untuk appointment ni semua I di caj sebanyak RM 124++. Reasonable price I think. Lama gila we'all dalam bilik Dr. :) Ya ALLAH permudahkan lah segala-galanya :)





11 comments:

ayu said... [Reply to Comments]

dear shin,
sabar ye shin, walaupon kak ayu sebenarnya mmg dah x leh nk sabar... huahuahuahua...
kak ayu sgt memahami situasi ini..
di harap tahun ni adalah tahun kita sama2x dapat "BABY" ok.. Mudah-mudahan... AMINNN....
kawan2x semua doakanlah untuk kami berdua yer... :)

..nOj.. said... [Reply to Comments]

insyaAllah aku doakan. ade punye dun wori too much. skang ni pun baby u tgh tersenyum di syurga memandang ibunya. ade tu tak lama lagi. sabar yg. tuk ayu jugak

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

ok, takpe, rezeki InsyaAllah ada, cepat or lambat je.. sabar k ;)

Anonymous said... [Reply to Comments]

Tu tandanye Allah sayang ko. Sbb tu Dia bg ujian kat ko. Ko kena sentiase redha,Insya Allah akan diberikan ganjaran. Sentiasa berusaha,berdoa dan bertawakal tanpa jemu ok..PALING PENTING KO MESTI REDHA

yatt said... [Reply to Comments]

insyallah shinnaz...kita sama2 berdoa k.. :-)

mamamarissa said... [Reply to Comments]

sabar ya dear...teruskan usaha, yg penting jgn sampai jemu...insyaallah adalah rezeki tue nanti...tgk mel, k.jue tumpang gembira sama...akan sampai masa shinnaz & haizi nanti, cuma bila...kena terus sabar ya *hugs*

p/s : officemate kak jue ada wat rawatan utk dptkan baby...ada kan yg k.jue kata dia sakit bila wat HSG...now dah pregnant tau :)

dhiyaz86 a.k.a mardhiyyah said... [Reply to Comments]

shinz...
something to share with.. ^_^

http://dhiyaz86.blogspot.com/2011/03/my-pregnancy-story.html

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

sabar ye.. akan ada berita baik tu cuma xtau cpt or lambat. aku pun tgh tggu utk 2nd ni,hehe..

AkUiStInI3 said... [Reply to Comments]

dear shinnaz..

jangan berputus asa..saya pun dalam proses mencuba setelah hmpir 3 bulan menunggu tapi masih lagi belum diberi rezeki. saya doakan awak dan sy dikurniakan zuriat secepat yang mungkin.Aamiiinn..

mohdnazmi&rajaizyan said... [Reply to Comments]

sabar ye.....setiap yg berlaku mesti ada sebab....apa yg jadi kat kite itulah yg terbaik utk kita...maybe shinnaz blum de rezeki nk dpt baby sbb nk bg mase lebih sikit utk honeymoon....mane tau pasni rezeki kembar...nnt dah bz....hehehehe.... yg penting usaha....gud luck... :D

Aku.Deany said... [Reply to Comments]

even aku br 4bln kawin pon, tp still terase kot lau org dok asik tny2 je.tambah2 bile tgk aku ni da mkin berisi..luar tgk kite snyum,tp hati Tuhan jela yg tau kan. bukan kita tak berusaha, tp semua tu Tuhan yg tentukan. mudah-mudahan kita semua ni cpt2 dpt baby k..amin.