Scone


Heh! Nak tahu tak. Lepas buat cake sponge orange tu kan? mixer langsung tak boleh pakai! Huwaa..patah semangat betul lah! Ish!

Dia bunyi gdek..gdek..gdek..!Dah loose kot. Lagi pula non-stop pusing! Alamakk...!


Ingat nak buat scone. Kena tunggu gaji lah nak beli mixer baru. -_-, Tapi kan buat scone tak payah pakai mixer kan? Uli je kan? Ni ha..dalam buku ni cakap tak guna mixer pun dia uli-uli je! Bila lah nak buat ni!! Hehe.

Kasi resepi dulu ya. Btw, resepi ni saya dapat dari frame>by>frame baking ;)

Ingredients :-


450g plain flour
1/2 tsp salt
2 tsp baking powder
55 g butter
2 tbsp caster sugar
250 ml milk
strawberry jam
cream

Erh. Sumpah tak tahu guna tsp, tbsp. Apa kah maksud dia. Kita main agak-agak je. tsp to table spoon ke? tbsp? Haha. Google tak ada pun? Anyone tahu tak?

Dah buat roger-roger tau! Lagi satu kan. Kat mana ada jual scone yang rasa-rasa korang sedap sangat atau sedap! Kasi tahu sama saya ya!




8 comments:

MRS. K said... [Reply to Comments]

scone tu ape? hahaha

Filla ~ Kasihs said... [Reply to Comments]

ok dah buat meh campak 5,6 ketul kat blok sebelah ;)

s a l l y z a . s a i d said... [Reply to Comments]

babe.. u kasik ingredients je? pastu cane nk buat? hahahahahah

Anonymous said... [Reply to Comments]

kak shinnaz
tbsp - tablespoon
tsp - teaspoon
agak2 je.
happy baking!
-yun :)

Anonymous said... [Reply to Comments]

tbsp - tablespoon
tsp - teaspoon

scone feveret kzue!
wat lebih skit ye..
;)

-kzue-

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

MRS.K : ala..dia macam roti...macam pretzels ;)

Filla : alalalal...jauh nauuu..;p

sallyza : hahahha..sebab I tak buat lagi..lagi pulak..I tak habis study okey...kang I translate to BM jadi lain..cane? hahahha

Anon : Yun!!!! thanks! Haha. Patut lah tak jadi sebab tsp akak amik sudu besarrrr..hahahahah

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

pasni bole la bukak kedai cake..hahaha..

Mijoe said... [Reply to Comments]

salam

google pasal scone, tersampai sini.

well, i like scone.

penah try fastfood Popeye tak? kat dalam set menu dia ada scone serve with jem strawberry..

best!