Gettin' a Baby Pt. 6



Huaaa ); Menangis je lah keje aku hari ni!




I ingat dalam sampul kuning tu semata-mata film x-ray. Rupanya ada result. Tapi secara lisan I dah tanya doc ada apa-apa problem ke? Kejap lagi doc kata dah settle and tiada apa-apa masalah. Tiada masalah untuk pregnant.






Lega. Tapi pergi UMRA tadi Dr. Ummu pulak yang entertain. Dr. Rafi belum sampai. Memandangkan kami orang first yang datang so, dia kasi masuk dulu. Bukan apa I suka Dr. Rafi explain walaupun agak malu lah kan. Tapi kalau Dr. Rafi tengok I macam segan dia panggil nurse or Dr. Ummu yang handle. Tapi kalau bab explain I suka Dr. Rafi. Dia lagi details. Satu per satu and dia try solve and get a solution gitu. Dr. Ummu pun okey ;)




But the result yang Dr. Ummu explain agak memeranjatkan!! The result menunjukkan I'd a small fibroid!!! Dr. Ummu cakap tak effect langsung! So, dia kata jangan worry. ); Mahunya lah I tak risau kan. Serius! I macam suprise gila. Sebab kat Assunta doc said ok. And bila Dr.Ummu explain semula ada small fibroid. Even dia kata benda tu okey and tak ada apa. Tapi I a bit worry lah. Gila. Perempuan dengan fibroid boleh tak tidur malam 'memikiornya'. );




Tapi I calm down bila Dr. cakap case ni minority. Sebab fibroid tu tak mengganggu langsung. 2 orang doc cakap OKEY so, I okey sikit but have to follow up lah. Dr. Ummu minta proceed dapatkan baby dulu. Nak tengok okey ke tak. Hope eveything going okey. Takutt! Erh. Tapikan kalau small fibroid tak ke jadi besar? Ish! Pening.Pening.




I malas nak dengar cakap orang sebab I think orang-orang ni lagi 'tahu' dari doc. So, dari I down with something yang belum tentu betul and benar better I dengar cakap doc. Sah-sah doc tahu their work dari cakap-cakap orang kan?




Dr. Ummu kata dia bagi ubat subur memandangkan I tak ada masalah. So, ubat ni lah I tunggu-tunggu. Hehe. Banyak-banyak I follow up dengan doc I tak pernah dapat ubat subur. So, new experience. Hehe. Hopefully menjadi (of course I cakap hopefully kan? sebab I tak put 100% I akan dapat baby tapi I try). So, next appointment after 12 days period.


Daa..ketemu lagi. Btw, I buat HSG di Hospital Assunta and dikenakan RM 217.00++. I buat kat private cause I waiting for too long my turn kat Hospital Kerajaan. So, I ambil inisiatif sendiri buat di private. 2 hours dah boleh tahu result. And kali ni I check up dengan UMRA I di caj RM50-medicine and RM10 for consultation. Murah kan?






10 comments:

Daehan Putra said... [Reply to Comments]

doa saye bersama kamu berdua..:)!!!

Daehan Putra said... [Reply to Comments]

doa saya sentiase ade utk kamu berdua..:)

farahfatihah said... [Reply to Comments]

moga tahun ni ada rezeki utk kamu dear....aminnn

jana cun! said... [Reply to Comments]

dun worry to much, pk nk bby jea, kalo dr. da ckp cmtu, insyaAllah xda pape,yg lain sume urusan Allah...

AkUiStInI3 said... [Reply to Comments]

shinnaz, fibroid tu dikesan after HSG ke? alamak.,takutnyer,,baru2 ni sy g ultrasound scan..tp dia kata everything normal.sy tkut jugak sblm tu, tkut ada fibroid ke takut tersumbat ke, takut ada cycst dkt rahim tp doctor ckp ok..tp sy tkut pulak if after wat HSG ada fibroid..Nauzubillah..

myfamilia said... [Reply to Comments]

dik..memang ppuan dgr fabroid kita takot kan.tp based on my xprince dulu, if fabroid x ggu n x tutup laluan sperm ke kilang telur, its ok. so chances nk dpt baby ader.InsyaAllah. akak dulu masa bersalin (nasib baik scissor) dokt juper sis 2 biji kat luar ovum. then dokt xplain la, dia buang coz takot nati besar dan halang laluan sperm ke ovum.then baru2 ni my aunt pon buang fabroid my gave birth.
its ok dik.ader rezki tu nati..

cacah said... [Reply to Comments]

good luck dear... :) pray for the best! yang penting usaha! okay! muah!

mamamarissa said... [Reply to Comments]

alhamdulillah, tak de apa2...so, for the next step...good luck dear :)

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

shin, jfn risau tau. apa yg akak belajar, fibroid tu tak semestinya menghalang utk dapat baby. selagi dia tak block , chance masih tinggi.

no worries , babeh!

wah, bestnya dah dapat ubat kesuburan..chances double nak dapat tu..nak juga! nak juga!

hehehe..akak excited lebey :P LOL

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

wah,hope dpt good news darimu.. good luck yah! ;P