Tiramisu


Uish! Gigih okey nak buat tiramisu juga. Nak cuba macam mana buat sendiri. Sedap macam Kak Hanis punya tak? Hehe. So far okey lah. Senang gila lah nak buat. Nasi goreng pun tak senang macam ni! Haha. Cuma....huaa..); pagi tadi I 'korek' sikit. Dia macam wet lah! I rasa terlebih rendam sponge fingger tu. Dia tak lah basah gila-gila tapi mcm cake ice cream tahu?

Resepi yang I tiru ;p :-

Bahan

- 2 mascarpone cheese


- 2 biji telur


- gula


- 1 cake sponge/ biskut lady finger



- air nescafe tanpa gula



Cara membuatnya :-

1) Mix mascarpone cheese bersama gula dan kuning telur sehingga sebati.

2) Dalam bekas lain pula putar putih telur sehingga kembang dan berbuih (ni masukkan kat dalam cream cheese tadi)

3) Kek dipotong nipis dan direndam satu persatu dalam air nescafe. (celup) dan disusun ke dalam bekas.

4) Tuangkan adunan cream tadi (1) dan sapukan rata.

5) Then, ulang lapisan kek dan krim sehingga habis.

6) Sejukkan dalam peti sejuk.

7) Tabur serbuk koko/coklat di atas hidangan for hiasan.


Oh ya! Petang ni appointment HSG. Matilamak! Takuttt! -_-'. Wish me luck ;)






3 comments:

mamamarissa said... [Reply to Comments]

la, senang jer rupanya (cewahhhh!!!)...nak try wat sendiri la cam tue :)

MRS. K said... [Reply to Comments]

pandainyer...

Mas said... [Reply to Comments]

rajinnyer wat sendiri hihihi..t cite exp hsg ek,gudluck ;)