Gettin' a Baby - Pt. 23



Boringnya. Tiap-tiap malam nak ambil ubat. Sigh. Kekadang tu dah tidur tapi automatic bangun sebab belum makan ubat. I hate ubat! Uweekk...-___-'


Hari tu masa last puasa kan I buat suction and evacuation. So, kena lah pantang kan lepas buat tu kan? Ke tak payah. Before this, ada tanya kawan-kawan kena pantang ke? Ada kata pantang sikit-sikit je. My mom silap tanya lah mesti lah dia jawab PANTANG! Haha. Owhh..boring okey. I tak tahu pantang orang yang keguguran ni macam mana. Pakai stokin macam biasa? Pantang makan ke? Pantang minum?

Bila dah berpantang ni ramai lah orang kasik tips. Pelbagai tips sampai kan I confuse mana satu nak ikut. Haha.

Tapi kan kita tak pantang pun. Boleh kata 15% sahaja ikut. Haha. Pakai stokin, memang tak lah kan. Sebab masa tu dah nak raya. I nak makan rendang, lemang semua. So, do I missed everything yang sodap-sodap belaka? Never lah kan.

I asked Dr. Rafi pun he said "no need pantang-pantang. Itu kerja gila" Haha.

Sampai kat my mom "doctor tu yang gila.." Haha. Ha..elok lah tu..gaduh-gaduh. Tapi seriusly, I pantang minum ice for 2,3 days je. Haha. Cannot tahan lorrr. ;( Ada tips orang veteren kasi, minum ice is elok sebab ice ni sejuk di luar panas di dalam. So, I tak tahu mana nak dengar. -_-' Yang lain semua I bedal. Hehe. Lain lah pantang orang beranak kan? Tapi doctor kata pantang beranak pun tak perlu sangat. Ish..pelik lah! Ada orang tu pantang beria-ia. Pernah okey, I tengok menu orang bersalin chicken chop, lamb chop gituuu..tu kat hospital okeyy!

Tapi untuk keguguran tu, I tak pantang apa pun. Takpe ke ha? Now, I minum pati ikan haruan and jamu untuk dalaman. Haha. Sudah terlewat betul. Then, I ambil folic acid juga. I dont know untuk apa but untuk pregnancy doctor kata bagus. Then I makan Yaz (pil perancang) disebabkan period tak regular. After this, Clomid! Yay!!!! Can't wait!!



5 comments:

farra8979 said... [Reply to Comments]

good luck.. masa keguguran dulu pun doktor cakap x yah pantang. n me too, tapi amik folic asid. x tau nak amik ape dah.. hihihi...

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

insyaAllah.. kita hanya merancang.. Tuhan yg menentukan.. aku doakan semoga cpt² lekat, leh boyot sesame.. ;P

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

farra : hehe. kan? sape2 yang start kawin tu and nak baby boleh dah kot amik folic acid. hehe ;)

Thanks Farra ;)

ummiaqeef : amin..amin..thank u! yay!

♥mama eza♥ said... [Reply to Comments]

semoga semenyer berjalan dengan lancar dengan kehendakNya..insyaAllah..

eima said... [Reply to Comments]

org tua2 ckp pantang gugur lagi besart dr pantang bersalin cuma tempoh nye kejap je....

isyaallaha de rezeki nanti ....

sila dtg umah ye nanti melawat aku ...kiki

gamak malu sila ajak jiran kiri kanan ko tu ...hahahha