Swasta or Kerajaan?



FYI, for those yang kerja as a government servant mc swasta mestilah mc not more than 15 days/year! 15 hari sahaja. If kena warded tu lain cerita lah kan? Itu pun kalau sakit lah kan? Kalau tak sakit pekejadahnya kan?

Apa bezanya mc swasta dan kerajaan?

"mc kerajaan susah dowh nak dapat..!" then? mc swasta senang ke? kau kena datang klinik juga kan?

"mc swasta senang je, sebab kita bayar dia..." hellloo! mana integiriti as a doctor kalau dia asik kasi mc kan?

Apa benda isu lah kan? sesiapa yang suka ambil mc kat swasta tu mungkin lah. Kerajaan memang susah dapat, tapi kalau kau ada kabel senang je dapat. Fyi, beli pun boleh RM10/1 mc. Sama lah dengan swasta. Bila kerap sangat ambil mc swasta ni kan rasa "eh..betul ke dia ni sakit...?"

Untuk kes macam ni, kalau tak percaya sangat dengan medical certificate doctor swasta tu boleh lah call sendiri doctor tu buat pengesahan. Itu lagi baik saya rasa dari bercakap yang bukan-bukan. Im not that type pergi klinik, mc-klinik-mc. No way!

Seronok sangat ke nak makan ubat? Tak koser! Tak ada different pun mc kerajaan and swasta. Niat masing-masing lah kan. For me, I suka pergi swasta because why? I dapat kemudahan from company hubs mengenai kesihatan. Benefits orang kata ;) Kalau sakit tu, masih boleh pergi klinik swasta dan tak perlu nak tunggu lama sangat. I hate waiting! So? kenapa I nak berator for 3,4 hours sebab nak check I demam? Betul tak? I pergi juga klinik gov sebab tak semua I mampu diswastakan. Tapi balasan yang dapat?

Balik from office, "Kenapa tak mc hari ni?"
"Sebab saya rasa saya batuk, so tak perlu mc"
"owhh..lupa..pergi klinik kerajaan. Susah lah eh nak dapat mc"
sambil gelak sinis.


Perli tak habis-habis. Typical gov servant. BIG sigh.



4 comments:

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

ko dah masuk opis harini ek? boring la dh xleh chatting.. :(

jana cun! said... [Reply to Comments]

igt sakit ni kita minta... tolong la...

elna said... [Reply to Comments]

lor...itu macam punya olang pun ader ker......dia tak tau ker...shinnaz gi panel klinik husband shinnaz....not silpy2 tau doc kasi mc....walaupun hanq dah biasa ngan doc tue....penel tm dia bukan sebarangan nak kasi mc .....

zeta said... [Reply to Comments]

itu org yg xde keje kott..igt org xde keje mcm dia ke sakit sket nak mc memanjang..kalau org cenggini..i pon xmau amik jd pekerja i pleasee...