Food Network #706 Astro



Seriusly, kita memang sangat terpengaruh dengan TV. Haha. Adoii pening Haizi nak layan perangai satu aku tuh!! Macam mana eh nak cakap. Sejak dah kahwin ni jadi mak-mak lah kan nak beli itu, nak beli pinggan ini, nak beli cawan tu!

Serious sebelum kahwin apa ada hal guna cawan polistrene pun bolehhh!! Haha. Tapi lepas kahwin tak lah lepas kahwin terus berubah, I mean dah start dah macam mak-mak bila I tengok MIL I ada pot glass yang cantik. Eh, my cousin ada set coffet super awesome from Menu Kitchenware.

"Ala...lepas kahwin tak kuasa nak jadi mak-mak beli pinggan mangkuk" Sekali tu NAH!!! Ambik!!! Kalau pergi Menu Kitchenware boleh gila nak beli semua!!! Tinggal sedia duit sahaja. Hehe. Tu belum pergi IKEA. Dua hari lepas masa tengok Boy Meets Grill "B, cantik lah gelas dia tu..nak beli lah..kat IKEA ada niiii!!" Haizi diam je. Setuju ke tak tu? Haha.

Eh tapi hari ni bukanlah nak cerita pasal beli itu, beli ini. Nak cerita fasal Food Network (FN) sebenarnya. Serius, FN ni memang OHSEM gila! HD pulak!!! My fav show, Boy Meets Grill tu lah...;) 1st dia punya konsep kat taman. Tak lah taman. Tapi dia macam kat bangunan and town then ada taman so dia santai and masak kat situ. Me like! Then, cara masak and penyediaan dia senang nak follow and best!

Dulu masa pergi TGIF ordered Strawberry Margarita I macam pelik macam mana dia letak gula ni kat gelas? And dia stick! Untuk orang lain maybe lah "Lorrr..menarik ke macam tu?" Haha. For me 100% interesting! I suka hias-hias makanan. Sometimes nampak funney tapi I try to put effort buat makanan tu menarik. Maybe tak sedap tapi 1st perception you tengok makanan tu buat nak makan kan? Mesti nak try kan? Walaupunnn.....tak sodap!


Haizi cakap Mee Bodoh kat Melaka tu sedap and ramai orang pergi. Tapi for me, apasal nama dia bodoh? Haizi cakap sebab mee goreng biasa and timun and sambal and murah! Okey. So, I dengar nama mee bodoh until now, I tak rasa pun nak pergi makan. Haha. Plus I tak suka mee goreng. Hewhew.

Untuk gelas yang ada gula tu, I tak pasti dia guna apa tapi macam something like madu and celupkan permukaan gelas sedikit then celupkan juga permukaan gelas tu ke gula. Macam ni.


Tada. Something special dalam penyediaan for candle light dinner and celebration annivesary at home ;)






2 comments:

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

Yg pelik2 tu kadang buat tertarik,kan?

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

thank Kak Hana, nanti kita try something new i bagitahu okeyyy! ;)