Gettin' a Baby - Pt. 27



Semalam pergi UMRA sebab nak ambil ubat Haizi. Now, weolls mmg hadap ubat sesaje for pregnancy. Then nak tengok result. WOWWWWW!!!!!!!! I'm so excited y'alls!!!! Result for hari ke 21 sangat memberangsangkan.

I bagitahu Dr. Rafi fasal I ambil clomid then I stop sekejap sebab macam a bit stress processing a baby. He said its ok. Then bila dia tengok result yang ke 21 tu sangat baik Dr. Rafi kata we dont have a problem having a baby right now. Lega. So, dia kata macam tak perlu ambil clomid. Erm...tak setuju sebab I pregnant sebab ambil clomid. So, I nak clomid juga.

But the problem is now.......dinding rahim sangat thin. Ada kemungkinan bila nak jadi susah nak melekat and keguguran. I dont know ukuran dia but Dr. Ummul pun pernah cakap. So, dia nak bagi ubat 'X' untuk tebalkan dinding rahim. 'X' maksudnya ialah kita tak tahu and tak ingat apa eh nama ubat tu. Once dah ingat kita masuk kan. ;) Problem is I makan ubat 'X' rambut I gugur. Ingat tak I takut gila fasal rambut yang gugur gila-gila-gila tu? Rasanya sebab ambil ubat 'X'. Sangat lah menakutkan. Tak mahu botak...);

Disebabkan I tak boleh makan and allergy dengan ubat 'X' Dr. suggest untuk ambil satu injection kesuburan. It cost RM500-1k/day. Normally clomid I ambil 100gm/day so, kena ambil 5 kali lah kot. Mati lah...1k sekali injection kan? 1k x 5??? Mana nak cekau duit niiii..anothey way Dr. Rafi suggest makan satu ubat ni. Tapi ubat ni belum sampai kat Malaysia. But UK and Kanada dah guna. So, kenapa I mesti nak guna ubat yang belum mendapat kebenaran Kementerian Kesihatan Malaysia kan? Cara lain lagi IUI ke IVF. Haha. Tak ingat lah...T___T

So, I discuss dengan Haizi mok-mok dia cakap mantain je lah clomid and give 6 months untuk we try. Okey. ;)

Tunggu je lah lepas ni. -___-' Hehe. Sebelum tu ada tak apa-apa petua or rahsia tebalkan dinding rahim? Haha.








8 comments:

♥mama eza♥ said... [Reply to Comments]

wah, great....bestnyer...ade eyh ubat utk tebalkan dinding rahim..selama ne xtau pon dinding tu tebal or nipis

CIK PUAN TIPAH said... [Reply to Comments]

shinnaz..

Clomid tak boleh makan utk tempoh melebihi 6 cycle. Risiko clomid utk tmph yg lama akan menipiskan lapisan rahim. So doc akan tukar2 ubat atau rehat dulu then sambung balik clomid.

MRS. K said... [Reply to Comments]

takde petua tapi just nak wish gudluck.. hehehe

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

mama eza : yes...dinding rahim depends la ada yang tebal ada yang nipis..kau tebal kott kan? hehe. tu psl asik melekat je ;p

Cik Puan Tipah,

yes..seumur hidup dia boleh ambil sebanyak 12 kali sahaja. untuk setakat ni I baru 2 cycle. dah stop lebih kurang 2 months but my doc dia memang cadangkan 3 bulan terus makan clomid. yang 6 month tu I bagi tempoh diri I hehe. kalau tak ada juga maybe injection or IUI? ;)

Mrs. K : thank u! thank u! Muah!!!

yannie bunny said... [Reply to Comments]

hi shinnaz, i buat treatment kt umra jugak. dulu ngn dr rafi, but i dh tuka to dr karamjit.
kalu u bc clomid mmg effect dia nipiskan dinding rahim. i pnah jugak tnya dr karamjit cmna nk tebalkn dinding rahim, she said itu suma hormon, kita xblh control. i failed 2x clomid n 1x letrozole, now dorg mmg suggest i amek injections je. disebabkan cost la i xproceed. mahal. pengsan. hehe.

Mas said... [Reply to Comments]

wah,happy to hear that.yes,now dah stop jap for 2mths, ptt last month tp lupa hehe..so bln ni start blik.dah 3x dah..injection/iui hihi t dlu :P hope ada gudnews after this kan,amin ;)

Miz Fieza said... [Reply to Comments]

petua tu tak der lah lah....bust just nak wish gud luck jer.....insyallah allah dengr doa yg kiter buat......gud luck shinnaz...

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

shin, banyakkan berdoa ye.. semoga Allah makbulkan permintaan kita.. insyaAllah..