Pap Smear



Kalau bab-bab perempuan ni kan macam letih betul lah. Banyak sangat nak check. Last year...ini kes last year tau! Ada dapat surat dari Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat minta buat pap smear. Punyalah takut tak pergi-pergi pun. I tanya juga kawan yang lain sakit or what so ever kan.

Ada cakap sakit, ada cakap tak sakit. Cane ni? -___-,

Takutttt...!

Pap Smear kata Blog Sahabat Medic ianya merupakan satu ujian yang digunakan untuk mengesan sebarang keabnormalan dalam serviks wanita.

Anyone ada experience? Sebab tak silap lah kan nak buat pap smear dia ada tempoh-tempoh dia kan? Takuttt...!






7 comments:

MommyCT said... [Reply to Comments]

Salam. i had it done on 19 jan baru ni. Frankly tak sakit, tapi ngeri je lebih. Period pain lg sakit.

eima said... [Reply to Comments]

10 hari selepas period kan kena buat kan.....
tak penah buat lagi.....

Myself said... [Reply to Comments]

sakit sikit je..mcm sakit perot mild tuh.last time i buat,doc tuh pesan tarik nafas panjang2..n relax!

good luck dear!

♥mama eza♥ said... [Reply to Comments]

aku pon xpenah buat...

ummiaqeef said... [Reply to Comments]

x pernah buat lagi.. nak buat pun takut..

IbuHannaSyahmi said... [Reply to Comments]

salam kenal, shinnaz! akak dok setmn dgn awak, P15H jugak :)

based on my experience, yg dah 2 kali buat papsmear, actually x sakit pun..x rasa kot..kejap sgt process nyer. 1st time buat kat HUKM dgn Dr Harlina (masa tu kena paksa buat sbb jumpa dia sbb nk conceive)..sekejapan jer, tup2 eh dah siap! 2nd time buat dgn Dr Fatimah Annur Bangi, akak buat lepas 1bln bersalin, lagi x rasa apa2 langsung..so jgn takut ek, mmg x sakit!! kena buat at least once a year..good luck dear!

CIK NANA said... [Reply to Comments]

http://warkahbuatbulan.blogspot.com/2011/10/complete-medical-check-up-for-married.html.

Nana buat Alhamdulillah tak sakit. In fact, rasa sejuk jek muncung itik besi tue masuk dalam. Tak sakit,Insya Allah.