From Bandung with Love - Pt. 1


Haha. Kemain lah with Love. Puui! Haha. Letih. Rasanya tak mahu lagi pergi kerja. Tapi apakan daya. Bos on leave so yabedabedu!!!

It was uplanned trip. Kejap on-off. I dah pergi Bandung kali ini for 2nd time. Nak temankan my mom and Kangah. Ajak sekali my cousin, Jana. Pergi semua perempuan. Memang kena tipu lah kan. Eh. Tak juga. Ada je group perempuan tak kena tipu pun? I think memang hari bengong kitaorang, so memang kena tipu.

Apa lah malang 1st day dah kena tipu.

I tak nak okey pergi Tangkuban Parahu sebab I dah pergi sebelum ni. So, ada apa je lah kan kat situ. Sangat-sangatlah boring. ); So, disebabkan ni trip kali pertama my mom, Kangah and Jana pergi juga lah. Lagipun tengok kawah sahaja okey.

Dulu masa 1st time pergi I just round kat atas je. Kat atas ni pun bila turun je dari kereta ada lah segerombolan manusia datang untuk menjual dan memaksa beli. Please lah! Berhati-hati. Tapi waktu tu I tak turun bawah. Katanya jauh. Tapi tak tahu lah apa bodoh yang kena kat kitaorang termakan pujuk seorang tourist guide katanya. Phuiii lah tourist guide. Macam perompak ada lah! Seriusly, Indo ni walaupun tak semua memang diaorang kaki kencing, suka berlakon gila!



I just masuk dalam satu tempat yang ada tampal-tampal pasal sejarah kawah kat situ sahaja. Sekali tu ada orang datang macam bagi penerangan. Oh..okey lah kan. Kejap lagi dia ajak turun tengok Kawah Domas. I dah set jangan turun. Tapi my mom kata nak pergi sebab sekali sekala datang Bandung. Tak sampai hati nak tolak! So, share duit pergi lah kitaorang ke Kawah Domas bodoh nak mampos tu.

Sebelum tu dia brief lah kitaorang ni katanya hanya orang yang ada pass card macam ini sahaja yang boleh bawa pelancong turun. Jika orang lain offer, dia tak bertanggungjawab. Dalam hati mesti dia ni macam Kementerian Pelancongan hantar orang-orang dia suruh berkawal or jaga kawah ni. Dia kata lagi tak jauh. Sekejap sahaja nak pergi ke kawah Domas tu disamping anda view yang cantik! Dan untuk pulang tidak perlu naik ke bukit sebab jauh, dia bagi jalan pintas agar tak penat.

Then he said kena bayar rp300k. Jika dalam tempoh 1/2 jam kita orang dapat habiskan perjalanan dia akan pulangkan balik.

Kepala hotak dia lah! 1 jam mende! Jauh gila okey!!! Ibarat Presint 9 pergi ke Kajang tu ha! Lepas tu ulang alik balik dari Kajang ke Presint 9! Cuba jalan kaki. Bukit-bukit, tangga-tangga. Tak ke mengah! Bangang! Taktik paling bodoh yang paling bodoh gila-gila he try to be nice with us! Help us bawa barang-barang. Kalau penat bagi air.

1st step I turun untuk ke Kawah Domas dia akan mula kira timing. Time tu waktu tempatan 10.10am! Tiba-tiba dari seorang sahaja tourist guide. Ada dalam 10-12 orang yang ikut join jadi tourist guide. Terkejut gila okey! Apa hal pulak ramai-ramai ni?

"Ibu jangan takut. Walaupun ramai, bayarannya kepada saya seorang. Yuk ibu turun.."

I pun turun lah bersuka ria dengan yang lain-lain. Seriusly, rimas gila! Turun-turun rasanya dah 1 jam lebih apasal tak sampai-sampai? Yerlah. Takut dia caj lebih. Sampai kat kawah Domas dia kata lumpur ni memang terbaik dan mujarab. He sell lumpur tu rp500k lebih kurang RM172.00 lah. Bodoh tak kalau beli? Sebaik waktu tu pandai sikit. Tak beli. Tapi bangang tetap ada pergi lumur kaki dengan lumpur tu. Tak tahulah sejauh mana kesahihan lumpur tu dalam mengubati penyakit.

Waktu tunggu lumpur kering kat kaki, waktu ni lah terserlah kena tipu and rasa macam ikut je apa orang tu cakap. Yang tourist guide ramai-ramai tadi tu pergi keluarkan semua segala jualan dia dalam bag. Memang rasa bodoh. Bukan ni jualan yang ramai-ramai berkumpul kat avanza kitaorang ke? Apsal lah sampai ke bawah gunung ni pun diorang ada? Bongok!

Setakat jual tu okey lagi lah. Tapi dia paksa membeli tu tak menahan. Selepas dia tolong kita dari turun bukit ke bukit lain pergi pulak ke hutan tak sampai hati nak tolak and tak beli.

"Berapa ni?"

"rp500k ibu"

Mahal gila okey untuk gelang manik-manik batu kawah tu. Baik aku beli emas!

Lepas tu dia paksa-paksa-paksa-paksa-paksa-paksa sampai kau beli. I give up betul. Beli. Sebab malas gila nak layan. I keluar je duit, sorang lagi datang!! Grr...!

"Ibu beli saya punya juga..kawan lain sudah tertawa, saya belum lagi"

Sial tak? Habis tu kalau ada 10 orang, 10 orang lah aku kena beli???? My mom dah takut sebab dalam hutan kan? Indon ni kan lain sikit. Bomoh sana sini. Kang tak pasal-pasal aku kena kerat 20 kang! So, semua beli okey! Sebab takutt! Takut tak balik!!!

"Ini berapa?"
"rp500k ibu.."

Damn! rp1 juta dowh kalau I beli!! Beli tasbih, rantai bodoh-bodoh ni. Seriusly. Memang Indon sh*t! Memang kena paksa dan pujuk rayu bermula.

Dia buat memang dia perlukan gila duit tu okey. And hidup dia akan musnah kalau weolls tak beli barang paling bodoh dia jual tu! Dan sekali lagi kena tipu bila nak balik tak ada maknanya jalan pintas. Jauh and bertangga-tangga! Genap 2 jam 1/2 sampai baru nampak supir weolls, Pak Solehin senyum. Lega. Lepas segala hazab selain merana duit habis rp6 juta. rp6 juta tu dalam Rm2k! Malu nak tunjuk kat blog weolls boleh beli rantai Rm3 dengan harga beribu-ribu. Indon sh*t! %)($#

Tidak habis di situ. Sebelum nak pergi ke Avanza ketua tourist guide tu minta duit balance. Duit balance? Duit apa ya?

"Duit kerna sudah melebihi 1 jam yang telah ditetapkan dan minta ya ibu bagi tips untuk saya"

Serius! Bodoh gila! Bangang kat ketua dia tu! Tak malu gila ok!!! Ko hanya bawak weolls turun and tak buat apa-apa apasal aku nak bagi tips? Tapi disebabkan hari kebodohan waktu tu, bagi okey! Weolls bayar rp550k lagi!

Tetiba I rasa I bawa banyak gila duit sampai duit terkeluar-keluar dari bagi #sentap

Dalam kereta dok maki hamun, menyesal gila. Duit dah habis untuk pergi Tangkuban and weolls just dapat tasbih batu kawah and rantai beserta satu alat batu untuk massage. Serius bodoh gila.

Balik singgah Kg. Daun for lunch. Tapi tak habis maki lagi. I macam dah start benci gila orang Indon weh! Serius! Penipu besar!Dari sedap makan kat Kg. Daun rasa macam makan sampah tahu tak!

Weolls order nasi pepes.

Pizza. Sebaik sedap.

Tempe order lebih ;p
Pisang keju








And juices!


Tak ada mood for holiday );


Lepas makan kat Kg. Daun weolls jalan ke Factory Outlets (FO) Ingat nak makan pisang keju kat Heritage tapi macam malas lah. Pergi rumah Mode terus. Pekena Cendol. Tengah makan cendol pun masih maki hamun pasal Tangkuban Parahu bangang tu.

Shopping lite-lite sebab taste sangat Indon. Sigh. Kat rumah Mode ada jual baju baby cantik-cantik. Tapi memandangkan nak pergi Anakecil esok-esok-esok hari rasa macam malas lah! Bila untuk Wardina sahaja ;)


Lepas shopping hujan. Lepak kat cafe depan rumah Mode. Pekena hot chocolate.


Stay tune! Haha. After this, my mom tak boleh makan makanan Indonesia. Tak masuk tekak katanya...!!




11 comments:

MRS. K said... [Reply to Comments]

hahaha., cian u..

kalau i pegi bandung, i tanak pegi semua tmpat tu.. niat nak soping sajok kat FO..

elna said... [Reply to Comments]

omg, shinnaz sian yer...camna leh jadi begitu ....anyway thanks sgt...belikan nanti cakap ngan akak how much ok....huhuhu sedih dgr story shinnaz...

Sharina said... [Reply to Comments]

hai shinnaz,

cik na pun 2nd time pegi pun xnak pegi tangkuban parahu tu...sebab rimas dgn penjual yg dok mengekor kita x sudah.....nasib baik masa cik na pegi x kena tipu....tapi beli jugalah rantai dgn beg kat situ...

jana cun! said... [Reply to Comments]

haha..y u buka story tu... haha... malu dohh.... kalo x kita msti puas shoping kn... damu u maliki#ttba.. =(

sumysya said... [Reply to Comments]

la hai siannya...memang kat sane diaorag suka tipu...ade kawan bagitau masa kat airport nak laluan kuar ade org tggu minta duit...nasib baik ade org lain bgtau ade laluan yg x perlu bayar...yg sbenornya mmg free jer nak lalu...memang kena btul2 ade pengiring pelawat yg kite kenal kat sane....

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Mrs. k : insyALLAH! Ada rezeki lagi memang nak pergi for shopping sahaja. Niat mulai skg. Sahaja aku pergi bandung untuk shopping semata, bukan kerna Tangkuban Perahu!

Haha.

Kak elna,
Sobs..sobs..tapi takpe. Alhamdulillah masih belanja dengan puasnya! Haha

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Cik na,

Kita beli rantai juga but kita rasa tak lah mahal spttnya. Dah lepas dah pon. Kalau pergi lagi tak mo g sana dah! );

Jana : hati aku tak keruan! Boles? Nyah kau Maliki!! Haha. Biar org lain tak terkena. Ke kita je bangang g beli? Huaaaaa....

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Sumysha : hamboi diorg ni....!! Kat airport pun nak byr??? Grrrr!

LiYaNa.MaZLaN said... [Reply to Comments]

saya baru balik dari bandung kak 19/2 ari tu. saya pergi dari 16/2 - 19/2. saya pon menjadi mangsa TANGKUBAN PARAHU juga! sakitnya hati. saya beli keychain 2paket (mean de 20keychain) dgn harga rp400k = rm140.00! gila mahal! sbb diorg ikut kita pas tu merayu2 suruh beli. bayangkan kita 1org kne kerumun 10org merayu2! kita macam dipukau dgn diorg. menangis juga saya lepas beli sbb mahal sangat. da la tukar RP sikit je. adehhh...

saya pon cam akk gak, kalo pas ni, nak BANNED tangkuban parahu juga! bukan best pon! baik abiskan duit shopping kat pasar baru & toko tiga! hahaha...

akhir kata, kalo g INDONESIA, niatkan di hati supaya menjadi HATI KERING skit! hehehe.. =)

kasih abadi said... [Reply to Comments]

btul..btul...btul....org sna mmg ske cmtu kn....nsb bek ms ceq g hr tu ad mbe yg kje kt sna...asl diorg nk try tipu jerk, die speaking indon trs sembur kt depa...p tmpt kawah2 tu cm rimas sbb org2 yg jual tu dok ikt sna sni....rs cm gangguan seksual plk....hahahahah

kasih abadi said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by the author.