Gettin' a Baby - Pt. 30




Alhamdulillah :)

Tak pregnant buat masa ini. Masih tak ada rezeki. Sebab apa alhamdulillah? Sebab akhirnya doctor kasi ubat turunkan Miss P. Atleast masih berpeluang untuk mendapat 'cycle' setiap bulan.

Sometime I sendiri jadi doctor. Haha. I dah tak payah dah doctor kirakan waktu subur. I dah boleh kira sendiri ok! Haha. Heh? Orang lain pun boleh? ;p I tak puas hati lah why I tak period last week. Nak kata positif tak juga. Nak kata negatif tak juga. So, macam bagi harapan kat kita jew. ); So, I pergi UMRA semalam. I nak jumpa Dr. Rafi/Ummul but they are not around. So, I prefer Dr. Karamjit sebab my officer pernah deal dengan Dr. tu so, I nak cuba lah.

I memilih sikit untuk jumpa doctor sebab ada setengah doctor I tak tahu dia explain apa? and budget bahasa-bahasa doctor ni dikalangan dia je paham. I jumpa dia, dia explain lah kat I kan? Ni budget I pun doctor kot nak paham macam dia? T__T

I jumpa Dr. Norlela. Dah 3 bulan lebih kot I tak datang UMRA, so I tak kenal pun nurse/doctor baru. Kalau tak diorang pun jemu tengok kita. Haha. Untuk 1st time I jumpa Dr. Norlela agak tak meyakinkan and dia nampak serius. Bila dia serius, I lagi takut nak tanya. Haha.

1st I cerita apa problem I but, dia tanya apa yang terjadi kat I sebelum ni. Hellloooo....boleh tak baca record sebelum ni? Penat lah nak cerita satu-satu oiii! Haizi nampak tak puas hati. -___-'

I cakap kat Dr. Norlela "I dah test 3 kali sebelum ni still negative.." Then she said
"Yes, you're not pregnant. So no need UPT again. Kita scan dari bawah sahaja"

Okey. Tapi tak nak ke test sekali lagi? Haha.

I diminta buang air kecil untuk scan dari bawah. Dalam pada masa yang sama dia nak buat UPT. Haik??? Kejap nak kejap tak nak! Hambiklah! Bukan kena bayar pun kan urine tu kan? Huahua.

Settle 10 mins "Negative untuk ke empat kalinya...so kita scanlah" ;)

Scan-scan Dr. Norlela explain kat I and Haizi I ada kilang telur yang kecik, ada yang besar. So, bila ada cyst yang kecik-kecik dekat area situ dia tak dapat nak ovulasi. So, that why I tak period. Dia explain dinding rahim I nipis. So, nak bagi betulkan balik kena betulkan hormon. Yang ini doctor kesan I ada PCOS.

Seriusly I tak berapa nak selesa dengan Dr. ni sebab I rasa tak seronok. ): Dia start tanya pasal keturunan, pasal kencing manis which is sebelum ni Dr. Rafi/Ummul tak pernah tanya pun? And treatment dia pun terlalu complicated.

Dia suggest I makan Clomid again but dalam keadaan period I tak teratur ni boleh ke I makan Clomid terus? Sigh. I rasa tak sedap hati sangat. Haizi dah resah gelisah. Actually doctor tu baru kat UMRA. I kena makan pil perancang untuk betulkan period then baru makan Clomid. So, I jadi takut sebab Dr. Rafi/Ummul tak buat macam tu kat I ); So, Dr. Norlela bagi I Metformin, Duphaston and Clomid.

I confuse kenapa ubat I lain? Huaaaa...): Dia kata cara ni mahal sikit. OMG?? Mahal?? How much??? "Kalau nak cheaper boleh makan pil perancang..then Clomid" Whateverlah. So, dia bagi I try untuk 1st cycle. So, next kalau tak pregnant I disarankan buat IUI!!

IUI?????
"Kenapa sebelum ni doctor tak pernah suggest I buat IUI??? Kenapa?"

"IUI bukan secara natural..so, kita tak galakkan sebab you muda lagi"

Then Haizi nyampuk pulak
"Tapi saya dah tua..."

Kuang..kuang..kuang...he's 31 y.o already ;p

Tunggu nak ambil ubat nurse tanya I
"Okey tak you nak makan ubat ni?"

Apakah? So, I pun start lah cakap I tak serasi lah dengan Dr. ni. Kenapa y'alls bagi I doctor ni? Dia pun minta pandangan Dr. Raj ke apa entah nama dia. But he's nice! Dia suggest I ambil Duphaston untuk turunkan Miss P and 2nd period jumpa dia makan Clomid, then dalam waktu yang sama I makan Metformin untuk settlekan hormon.

He said "Kalau tak jadi juga kita proceed dengan IUI" Yay!
"But..your husband kena sperm test sekali lagi lah. Tak guna I bagi you makan ubat tapi husband you test sekali sahaja"

Dalam kereta "Are you okey nak sperm test sekali lagi?" Sebab I tengok muka dia macam serabut. Haha. So, I risau juga dia tak nak ke. Tak nak lah paksa-paksa kan? Tapi kalau tak paksa macam mana kan? Haha. I paksa jugak! ;p

"Okey je" Haik? Pendek je jawapan?

"Kalau I buat entry kat blog fasal you buat sperm test sekali lagi boleh?"

"Boleh!"

"Betul ke? Tak rasa malu?"

"Nak malu buat apa? Baik check dari sekarang dari nanti dah tak boleh ubat"

So, he give a good sign. Thanks! So, tak sabar nya nak buat IUI!



16 comments:

eima said... [Reply to Comments]

aku doakan ko berjaya dlm misi menambahkan umat nabi Muhamad saw. Allah swt hanya menduga hambanya yg tabah sahaja. Alhamdulillah shinnaz antara yg terpilih.

Mas said... [Reply to Comments]

Panjangnyer,tekun i baca ;)
seriously shin,umur u brpa :P
mula2 bc suspens tp its ok byk masa u lgi.kdg2 mslh hormon,stress,depression etc wat P tak dtg.a bit scary for me bila doc ckp nk scan tu :P
anyway,no harm trying,mana tau rezeki,insyaAllah :)
u wat dlu ek,t share the story k ;)

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

eima : thank eima ;) TYSM!!! Amin..amin..:)

Mas : haha. panjang kan. apsal lah I cerita detail kan? haha. takpelah I cuba je lah. mana yang doc rasa terbaik I try. insyaALLAH.

Im 26 y.o. tapi Ogos last year I 25, Ogos tahun ni I 26 y.o.

Haha!

Misya Idris said... [Reply to Comments]

kadang2 sesuatu yang berharga memang sukar nak dpat. mak akan selalu pesan, orang yang Tuhan sayang dapat ujian lebih sikit.

So, chill lah kan, semua benda ada pro n cont. so sementara belum ada baby ni lah boleh sibuk nak pakai heels, nak beli handbag kiut miut, nak pakai barang branded - sebab lepas dapat baby(experience kawan2 knim la kan) selalunya budget2 tu semua jatuh ke anakanda tersayang...

*peluk*

Anonymous said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said... [Reply to Comments]
This comment has been removed by a blog administrator.
Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Misya Idris : betul ke kak orang terpilih je? rasa kekurangan sangat bila jadi orang terpilih yang kekadang tak terlepas buat dosa. );

Semoga rezeki untuk kita ada ;) thanks ur support. Banyak kali juga orang cakap macam Kak Anim. Tapi tu lah manusia ni, bila kita dah ada kelebihan begitu, kita nak lain.

Semoga dipermudahkan segalanya.

XOXO

Misya Idris said... [Reply to Comments]

paling penting jangan pernah lupa untuk PERCAYA.

All the best, sis!

Miracles Of Life said... [Reply to Comments]

salam..InsyaALLAH lps ni ada rzki..sy pun dh 2 thn 4 bulan kawen... blom ade rzki gak :(..

Dulu mcm xkisah sgt..skunk mdhnye tersentuh bila org ckp psl baby2 ni.. sob3..

moga2 lps ni ada rzki kte lak..amin

Anonymous said... [Reply to Comments]

Assalam

just to share as a person yg medical background mmg betul the treatment that dr gave its duphaston, clomid and metformin for PCOS..the gynae at my hosp pun suggest that way to his patient..

insya'allah ada rezki nnt..jangan putus asa..teruskan berusaha..maybe can try other alternative like biodex etc ( just to mention a few)..tak salah mencuba..berusaha n serahkan pada ALLAH..

Hana Faza-same person said... [Reply to Comments]

Shin , don't worry so much, ok? Akak doakan awak Dan Haizi.

Betul , akak setuju dengan statement orang yg terpilih je diuji..maknanya shin n haizi adalah orang yg mampu utk terima ujian ni..

Kita perlu rasa syukur tau Shin sb dengan diuji mcm ni, kita tahu suami kita adalah yang sgt terbaik Allah bagi kat kita. Dia sabar Dan terima kita seadanya walaupon dalam keadaan susah mahu pon senang.

Org lain mungkin rasa suaminya sayang pada dia tapi tak tahu apakah suaminya masih sayang kalau diuji mcm ni. Tp kita untung, at least kita tahu, suami kita sanggup susah Dan senang bersama:)

Enjoy ur life walau apa ujian, ye;)

Nasihat utk akak sendiri juga sebenarnya:)

yatt said... [Reply to Comments]

good luck dear..

jgn malu utk berubat.. org lain tak tau apa yg kita rasa... yg penting jgn putus asa..

insyallah ada rezeki u nanti :)

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Thanks everyone :-)

Dr. Norlela memang doktor ug baik but before this i lagi biasa dengan Dr. Rafi/ummul so tak selesa sikit sahaja :-)

Muah!

HeRRy D' PutRa said... [Reply to Comments]

Dear Shinnaz:

Aku harap segala usaha u and your hasben akan berjaya... tak salah jika kita berusaha... Apapun, di sini aku juga nak berkongsi jugak pengalaman isteri aku dulu masa di mula2 mengandung... Masa isteri aku pergi test air kencing, dan doctor kata +ve... aku dan isteri rasa hepi sangat2... pastu, bila next check up lak, doc kata yg rahim isteri aku terbalik... bila dengar jer explaination pasal rahim terbalik tu, aku dan isteri rasa risau jugak... sebabnya kalau rahim terbalik, anak dalam kandungan tu percentage untuk gugur adalah tinggi... sebabnya anak tersebut tidak ada tempat untuk bergantung... Pastu rupa2nya... bila dah lama2 tu... bukanlah disebabkan rahim isteri aku terbalik... tapi rahim tu tak berada pada tempatnya... hanya sedikit teralih...

Bukan apa, aku cuma nak berkongsikan suatu info pasal rahim terbalik... kalau tak tau, boleh cari dalam google... kekadang kita perlu tahu juga...

apapun, teruskan usaha... InsyaAllah... rezeki ada di mana2...

srm said... [Reply to Comments]

Khusus buat kawan² yang masih belum dikurniakan zuriat...

Dalam rancangan TANYALAH USTAZ.....Ada dikongsikan 1 petua bagaimana untuk mudah mengandung @ hamil.

Kepada yang puas berusaha denggan bermacam-macam cara. Jangan mudah berputus asa.

Cubalah pula petua @ amalan ini....
Ambil 4 biji buah kurma...suami genggam 2 biji, isteri genggam 2 biji
Kemudian, buang biji kurma tu
Blend @ kisarkan kurma tadi bersama dengan susu kambing
Minum air campuran kurma dan susu kambing tersebut sorang segelas.
Amalkan sekali sahaja dalam seumur hidup.
Kemudian, amalkan minum susu kambing setiap hari waktu pagi.
InsyaAllah mujarab. Selamat mencuba.

Kata ustaz tadi, setakat ni, feedback yang dia terima, kebanyakannya dapat zuriat dalam masa setahun.

Cubalah, siapa tahu ada rezeki? Allah jualah yang Maha Menentukan dan Maha Memakbulkan permintaan hamba-hambaNYA...

Sekian, sekadar berkongsi maklumat dan info untuk membantu kawan-kawan yang lain.

p/s: Harap di share kan dengan kawan-kawan lain yang ada masalah susah mengandung yer. Moga ada manfaatnya.

ni sy copypaste dr blog org lain sy bce :)

srm said... [Reply to Comments]

Khusus buat kawan² yang masih belum dikurniakan zuriat...

Dalam rancangan TANYALAH USTAZ.....Ada dikongsikan 1 petua bagaimana untuk mudah mengandung @ hamil.

Kepada yang puas berusaha denggan bermacam-macam cara. Jangan mudah berputus asa.

Cubalah pula petua @ amalan ini....
Ambil 4 biji buah kurma...suami genggam 2 biji, isteri genggam 2 biji
Kemudian, buang biji kurma tu
Blend @ kisarkan kurma tadi bersama dengan susu kambing
Minum air campuran kurma dan susu kambing tersebut sorang segelas.
Amalkan sekali sahaja dalam seumur hidup.
Kemudian, amalkan minum susu kambing setiap hari waktu pagi.
InsyaAllah mujarab. Selamat mencuba.

Kata ustaz tadi, setakat ni, feedback yang dia terima, kebanyakannya dapat zuriat dalam masa setahun.

Cubalah, siapa tahu ada rezeki? Allah jualah yang Maha Menentukan dan Maha Memakbulkan permintaan hamba-hambaNYA...

Sekian, sekadar berkongsi maklumat dan info untuk membantu kawan-kawan yang lain.

p/s: Harap di share kan dengan kawan-kawan lain yang ada masalah susah mengandung yer. Moga ada manfaatnya.

sy copy paste dr blog org lain n yg share2 kat fb pun ade :)