Neelofa : Adakah kucing pandai merajuk?


I ingat nak buat satu bilik khas untuk Lofa which is cage, litter box, scrater and apa-apa je lah letak dalam bilik tu. Small room. So, kalau ada guest I masukkan dia dalam bilik bukan dalam cage. Sebab bila masuk cage seriusly, tunjuk perasaan. Pasir dalam litter box habis terkeluar. Toys tunggang langgang. Before this, dia tak main pun toys tu. Tengok je. Haha. Air tumpah. Makanan bersepah. Tunjuk perasaan katanya. Grrr.

Bila I makan memang I masukkan dia dalam cage. Dia nak makan apa kita nak makan. Macam-macam cara nak keluarkan diri. Sigh.

Semalam after maghrib, lepak dalam bilik. Lofa jumpa Haizi main lebih. Kadang tu sampai penat. 3 hari I biarkan bilik tu terbuka memandangkan dia suka masuk bilik tu. I tak risau sebab dia pandai poo poo kat tempat dia (dalam cage).

Tapi pagi tadiiiii...dia ngiau nak masuk bilik. Memang tepat 6.30am I dah dengar dia nak masuk bilik. Nak masuk buat apa pun tak tahu. Sejuk kot. Then, I tak bukak. Lama-lama dia penat nak ngiau dia senyap. I bukak pintu pun dia tak datang. Pergi cari tengok-tengok dia poo poo atas katil kat bilik. Huaaaaa...); Damn you Lofa!

Dengan kencing sekali. Sedihhhh!

Before this, memang dia buang semua dalam litter box. I tak ajar tapi tuan lama dia ajar dah ;) Maybe kali ni dia memang betul-betul perlukan bilik tu untuk privasi dia memandangkan dia suka masuk bilik.

I marah dia. Sometime I tak tahu I yang gila or samada Lofa paham apa I cakap. Haha. "Lofa! Kenapa poo poo atas katil? Tahu tak kita nak baring kat situ? Kan berak kat bawah! Kenapa atas katil? Hari ni masuk cage!" Dia senyap je ok! Pandang je...grrr. Minta belas kasihan. Pergi kat tepi toilet tunggu Haizi keluar. Haha. Muka kesian.

Keluar je Haizi "Kenapa berak atas katil? Nak kena ya?" Tahu je lah lelaki marah kan kasar and garau! Terus dia turun bawah. Siannya Lofa. Sobs.

Selalu pagi-pagi, I akan bancuh dia punya food. Kibbles with wet food. Today tak buat sebab tak sempat. I pergi bawah tengok dia duduk dalam cage. Suprise nya! Before this cage adalah tempat terakhir dia masuk! Ni dia sendiri masuk. Main dengan toys! Suprise sangat! Haha.

"Lofa today duduk dalam cage. Jangan poo poo kat atas katil. Poo poo kat sini"

Tapi I sedih..dia tak pandang pun. Teruskan bermain. Macam sebelum ni kalau I panggil dia pandang. Merajuk lettew. Sampai I tutup pintu pun still duduk dalam cage.

Alhamdulillah. Ada yang sudi bersihkan poo poo Lofa. Thanks darling!




1 comments:

eima said... [Reply to Comments]

hahah... tu la paling sakit hati bila ade kucen...

ttp pintu bilik yg lofa berak tu jgn bg die masuk dah ek..klu tak nanti die akan berak lagi kat ctu .... lepas die ingat ngan tau mana tmpt berak br pintu leh dibuka ....


brape harga lofa ni ??