Neelofa : Food


Masa ambil Neelofa, I ada tanya tuan dia and suggest Blackwood (BW). Memandangkan Blackwood ni memang I tak pernah dengar. So I tanya macam-macam kat kawan I. Diaorang kata okey and murah juga lah. I google dia memang tak ada yang wet/can. So, okey lah kot sebab tuan lama Lofa kata bagi Blackwood.

Tapi...tuan dia kata dia akan mengiau and kemurungan/senyap je. Masalahnya masa ambil tu dia tak senyap pun. Lari sana, lari sini. Haha. So, I rasa dia enjoy lah kan. Tapi bab makan dia tak enjoy. Dia tak makan pun. I kira okey tiap kali dia makan ada lah dalam 10 biji. Kenyang ke dia? I tak puas hati okey. I tak nak dia sedih duduk rumah ni. Satu kegembiraan tengok dia punya bekas makanan tu sikit tapi tu lah ambil masa 1 week baru surut. Sedih );

Then, I cari wet food. Wet food tak banyak choice untuk kitten/junior. Masa tu I pergi Ecovet, Klang Sentral. So, no choice I bagi dia Whiskas and Pro Diet. Suka gila kot!!! Sekali makan 1 paket. Kalau 5 kali makan, 5 paket lah! Haha. Tuan pun bukan lah kaya mana nak bagi tiap-tiap hari wet food so, I campur kan BW dengan Whiskas/ Pro Diet. Enjoy betul Lofa makan.

Day by day I banyak baca fasal kucing ni. So diaorang tak galakkan bagi Whiskas/Pro Diet sebab boleh buat batu karang/buasir dengan garam yang tinggi. I try bagi Avoderm. I tak pernah dengar but Vet. kat situ kata okey and boleh gemuk! Beli 4 tin, ayam and ikan. Half je dia makan. Lepas tu tak mahu makan. Avoderm ni ada avocado rasanya. Apa kejadah Lofa makan Avocado kan? Haha. Dia tak suka.

So, now tengah try Royal Canin. Super mahal okey for me. Sigh. I maintain dengan BW and wet food dia sahaja I guna Evo/Avoderm/Whiskas and Pro-Diet. Is it okey kalau kita asik bagi wet food je? Makan dengan lajunya. Yay! Gemoklah Lofa, gemoklah Lofa. So kita dua boleh jadi gemok-gemok. Haha.

Selain itu orang kata cuba bagi chicken breast rebus. Ok ke? Sebenarnya tak tahu Lofa yang fussy atau I yang fussy. Haha.




5 comments:

♥mama eza♥ said... [Reply to Comments]

alalala....lofa pon memilih makanan jugak yek...

Anonymous said... [Reply to Comments]

hye..

slalu bg wet food pun tk elok jugak sebenarnya..bole mnyebabkankn masalah kecacingan...mungkin bole bg dlm smnggu tu 3x..yess ayam rebus adalah sgt bagus..bole try bg seminggu 1x..tp rebus kosong jgn cmpur ape2...

si bulat cantik said... [Reply to Comments]

hi... my kucing kucing dulu i bagi royal canin for kittens tu.. mahal sikit.. tapi doctor yg rekemen.. makan tu smpai gemok... wetfood pun royal canin.. campur air suam sket.. laju je doekor makan.. :D... whiskas tu dah macam mcD utk dorang.. sesekali snek ok kot.. kalau as makanan harian tak baik sgt rasanya... wet food pun tk elok selalu sgt.. tak elok utk perut dia.. ok.. good luck dgn neelofa...!!

farahfatihah said... [Reply to Comments]

huhuhu bg ikan kering je xleh ek shin ekekeke gurau je

Anonymous said... [Reply to Comments]

Kucing klo bru2 ngn kita mmg dia x selera mkn skt sbb dia tgh nk sesuaikan diri..my cat pon i bg bw tp tabur friskies ats bw sbb nk bg naik bau,.klo x tabur, dia x brapa nk jeling mknan dia..skg dh nk msk 2 bln ngn i n skg mkin gemok buncit,rsnya ade dkt 4-5 kg kot..tdo je 24jam kjenye