Neelofa : Kena tinggal kat rumah );


Masih mengenali hati budi Neelofa. Dia sangat lah cute mute. Tapi kotor sikit sebab putih kan. Rumah dah lah banyak habuk. Semua tempat dia nak explore. Wee!!

I dont know lah kan. I ada allergy so, selagi boleh I nak jaga kebersihan rumah, diri sendiri, suami, guest and Lofa. Pelik tak kalau lepas dia poo poo I basuh buntut dia. Haha. Macam baby dah! Sebab I takut dia jalan sini, jalan sana sebab dia adalah sangat DIVA!

Diva sangat sebab bila I baring tengok TV dia naik duduk atas perut lah. Kat ( . Y . ) lah. Sangat lah.....grr. Tapi Haizi kata dia try manja-manja dengan kita. -__-' Dengan Haizi pun sama but Haizi layan. So ngada-ngada.

One thing yang buat I sayang gila-gila walaupun dalam masa sekejap. Dia tak nak duduk dekat cage sebab dia alone. Dia tak nak duduk kat bawah sebab dia alone juga. So, dia duduk tepi pintu bilik I and by 6.30 am dia mengiau. Haha. Kejutkan. Bangun! Bangun!

Kalau balik Meru, is okey nak bawa dia. Tak jauh and kat sana pun ada ramai yang sayang Lofa. Tapi last week I balik Melaka. Tak dapat bawa sebab jauh juga lah. Then I takut I nak pergi Bandar Melaka ke, dia nak tinggal dengan siapa? Baik I lepaskan dia kat rumah kan? Dia tak poo poo and pee merata-rata pun sebab tuan dia dulu dah ajar. Comel gila dowh, sibuk-sibuk main and explore kat tingkat atas and dia lari laju-laju kat bawah. I ingat dia buat apa, rupanya nak pee. Haha.

Nak boarding? I pernah pergi 2,3 tempat untuk boarding. Survey orang kata. Sebab raya nanti I nak boarding memandangkan semua orang sibuk collect duit raya. ;) I survey tempat berdekatan which is di Presint 15. Serius, banyak-banyak kedai, kedai ni paling busuk ok. Tak jaga kot. Then I tembual juga owner pet shop, seriusly, tak rupa suka kucing and I tak dapat bayangkan dia jaga Lofa untuk seminggu. Haih..lama pulak raya seminggu. Hehe.

Nanti kalau boarding lekat lah kutu-kutu kucing lain? #ehyeke?


Then, I pergi kat Bangi depan PKNS. Dia kata ada dua jenis boarding. RM12 kita letak cage macam itu (buruk). RM15 kita letak tempat selesa. Ohhh come on! Ada eh kucing mahal dengan kucing murah. RM12 tu aku tengok kau letak kucing tak berjaga je. Then pergi Setia Alam. Ada anjing pulak! Tapi memang bersih. Cage pun dia letak ada jarak so, tak lah rapat. Sebab Lofa ni bila jumpa kucing lain dia yang mengembang. Kucing tu rileks je ok!

So, last I pergi Ecovet, Klang Sentral. Melayu. Bersih. Tapi nak boarding untuk raya, sebulan awal. Mak aih! Murah and reasonable. Ada doctor lagi dah lah friendly and dia pun manja-manja kan Lofa. Tapi kalau setakat 3 hari tu I tak boarding kot cuma nak pujuk Haizi cari boyfriend untuk Lofa, mungkin Aaron! Wahaha ;p


Semua orang sayang Lofa, kita pun sayang tapi kita geli dia cakar-cakar. Huaaa..); Dia lebih suka kat Haizi. Haizi baring, dia baring. Haizi kat bilik, dia masuk bilik, Haizi iron baju, dia iron baju. Haha. Peneman Haizi ni. Haizi je suka layan dia. Haizi turun, dia turun. Haizi buat kerja dia duduk je kat kaki Haizi. Tak apa lah Lofa, asalkan I balik je mesti dia tunggu kat pintu. Wee! Sayang juga lah tu! Ingat tau, kita je selalu belikan Lofa makanan best-best. Ikut Haizi beli whiskas je. Tapi Haizi lah bayar. Wahaha.

Sebut fasal makanan kan, kenapa eh whiskas and friskies tak elok untuk kucing?






8 comments:

FIERA said... [Reply to Comments]

kak, orang kata makanan yang murah die banyak garam kak, so kucig senang kene penyakit batu karang, pernah kena dekat kucing saya, saya tukar makanan royal canin baru ok.....

Cik NeyNa said... [Reply to Comments]

tak elok sebab mengandungi garam yang banyak berbanding dia punya khasiat yang mana akan menyebabkan kucing senang kena batu karang..penyakit kucing dan manusia sama jer..even kucing pon boleh kena buasir..
me bagi kucing makan premium food..royal canin..agak mahal..tapi as long kucing sihat..fee klinik diorang lagi mahal dari fee kita kat klinik..so better prevent..another premium food yang disuggestkan..scienceplan..blackwood..billjack..iams..but royal canin for me the best terutama untuk kitten..kalau bleh elakkan bagi kucing ikan..sebenarnya ayam lagi elok untuk diorang terutama bila diorang tengah ceri-beri.. (^_^)

FIERA said... [Reply to Comments]

kak, orang kata makanan yang murah die banyak garam kak, so kucig senang kene penyakit batu karang, pernah kena dekat kucing saya, saya tukar makanan royal canin baru ok.....

Anonymous said... [Reply to Comments]

hye...whiskas n friskies tk elok sbb masin n kesan jangka mase panjang utk kucing adalah bole mnyebabkan batu karang..

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Thanks Fiera and Cik Neyna ;)

Kita baru je bela kucing so macam byk tak tahuuu. Thanks! Appreciate that. Lepas ni kita tukar okey?

:)

Cik NeyNa said... [Reply to Comments]

shinaz..kalau nak no untuk boarding..me ada satu tempat nih..student animal behaviour..dia bela sangat ok..dia biar free roaming dalam umah..so takdelah terkurung dalam cage..tapi kena bawak potty dia sumer laa..kat bangi..

Qyla Aqilah said... [Reply to Comments]

http://dedazzlerzzshoppe.blogspot.com/

The pit stop of fashion lovers. We offer the range of dazzling and mesmerizing Sarees for your Baju Kurung,Kebaya and Kaftan, Punjabi Suits, Salwar Kameez exclusively imported from India. Various colors, designs, popular fashions, and textiles custom-made for you to bring colours in your life

Anonymous said... [Reply to Comments]

you try pegi St. Angel Animal Medical Centre, kt area jusco equine. situ pon ada boarding n i rasa paling okay la dr tmpat boarding lain.. tempat tu bersih n dia akan chek ada ticks before tinggal sbb tanak jangkit. kucing i memang chek up, neuter and grooming kt situ. doctor and staff sume friendly and sayang haiwan.