Sedih sangat );



Cane eh nak cakap? Malu...sedih pun ada.

Lately, bukan lately lah. Since I badan naik gila-gila ni kan memang lemah and malas gila.  Makan pun tak berapa nak jaga sebab tak sakit. Selagi boleh makan, time tu lah nak makan. Semua di bedal.

One day jari tengah I macam bengkak gila. I dont know why. ); I rasa macam allergic. Tapi kenapa satu jari je? Haih. Allergy ni memacam lah! So, I makan ubat doctor sahaja.  Asal allergy I makan.  Tapi 2,3 hari baru elok. 

Agak risau lah. Sebab memang sakit sangat. So, pergi Az Zahra doctor kata mungkin gout or arthritis.  So, ambil darah.  Dah ambil darah I ambil kesempatan untuk check semua benda like kidney, heart, kencing manis, darah tinggi and kolestrol. Berani sangat nak check semua.  Bila doctor call untuk ambil result, tak mahu pergi. Takuttt.

Seriusly, bila doctor kata mungkin gout or arthritis I terus ingat my cousin.  Dia ada gout, kencing manis and kidney tahu-tahu dah tak boleh pakai dua-dua. Sedih sangat.  Macam mana kalau jadi macam tu? I kan muda lagi? Lepas tu I tak kaya nak beli kidney. Nak dapatkan treatment 1st class jauh sekali. Huaaa...): Cousin I kaya, boleh lah...);

"Mati tu takdenya orang tua. Orang muda pun mati! Tulah..asik makan je. Solat jangan tinggal. Doa banyak-banyak" - my mom. 

Sempat ceramah. Huahua.  Seriusly I risau gila. Dah tak ambil seafood, nuts and benda bukan-bukan. Minum air putih rasa-rasanya 8 botol besar satu hari.  Nak proses air kencing bebanyak. Haha. Buat solution sendiri je kan I? Hehe.  Doctor suruh 8 gelas je, I 8 botol besar. Hehe.

Alhamdulillah, result ok. Syukur sangat-sangat.  Cumanya..I memang tak kena gout untuk masa ini. Cumanya kena check arthritis kena jumpa pakar sebab nak pastikan punca and sebab sendi bengkak.  Yang masalah sekarang ini, I dah tentu sakit. Tu pasal I pergi klinik. Haizi waktu tu temankan I sahaja. Kunun nak check sekali.  Ambil darah check kidney, heart, kencing manis, darah tinggi and kolestrol.  Masalah Haizi pulak yang lain. Pity him. );

Now, pagi-pagi ni tak mahu dah heavy breakfast.  Nak makan oat sahaja.  Hehe. Tapi orang kata oat selalu pun tak elok. Haizi suggest untuk breakfas dia oat dengan epal hijau. Kemain. Oat sudahhhh..nak epal bagai. Haha. 

Doctor minta kurangkan makanan berminyak. Guna olive oil can ah? Haha.  Jenuh heh nak steam memanjang.  Any tips?  I dah suruh my mom, ayah, Kangah and Adah untuk further check up.

"Tak sakit, tak nak lah pergi check!"

"Waktu tak sakit lah kena check.  Kau dah sakit tak boleh buat apa."

"So, pergi check okey?"

Tetiba nak suruh doctor check semua segala bagai.  Tetek.  Pap smear.  Semua lah. Takutttt!




3 comments:

cacah said... [Reply to Comments]

insyaAllah tak ada apa2... apa kata start puasa shinnaz? tapi dengan syarat air masak kenalah minum banyak2...

take care...

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

mekasih cik aisyah. boleh nak puasa. memang niat pun nak start pose tapi..tak boleh untuk waktu ni. maybe after one week dah boleh puasa ganti sekali hehe. but now, mmg kena minum air putih banyak-banyak sebab nak banyakkan air kencing. ngehngeh!

u too! XOXO

Anonymous said... [Reply to Comments]

Shin..minum air suam tu bebanyak tau. Tkpe. Pastu time brckfst jgn amik bert, skdr roti @ biskut pun ok. Nasi lemk kalo boleh sbln skali je.kalo mee ke bihun goreng ke smgu skali. Roti canai pun sma,ok. Lunch leh la mkn nasi tu tpi 1 per 3.lebih dr tu lauk. Mlm mkn yg ringan,sesekali brt tkpe.tkpe jgn slalu. Ok. Boleh nyerrr. Nasiht dr mak yong