Mantai menjelang Ramadhan

 
2 hari sebelum puasa my officemate tanya "Tak mantai ke esok?" Blur. Mantai? Apa tu mantai? Bantai kot..! Hehe.

Rupanya mantai ni makan-makan sebelum puasa. Masak rendang, masak lemang, masak macam-macam lah! Hehe. 

Disebabkan busy gila hari Jumaat lepas.  So, malam sebelum Ramadhan, we mantai-mantai kat Serai. Hehe. Padahal ketagih nak makan Siakap Steam w Lime Sauce! Order yang big punya! Kecik tak cukup. Haha. Sebelum tu, makan Pavlova dulu. Too sweet!


Squid Salted Egg
Tak besar pun kan? Sedih. );

Juju request nak Udang Butter Prawn and dia makan sarang-sarang tu je. Udang dia tak makan. #APTB
For now, craving carrot juice. Kalau boleh setiap hari. Hehe.

"Mak long..akak nak milo..milo ais!"

"Mana ada Milo ice kat sini..."

"Ala..air apa-apa je lah.." Haha. Tak habis-habis milo ais. Pergi kedai ke, warung ke, gerai ke, restaurant ke mintak Milo ice.  Tak paham lah! Sudahnya bagi Chocolate ice. Sedap jugak! Bak sikit!

Kat Serai dok tunggu-tunggu ulam terung bersalut telur.  Kata Kangah sebelum puasa dia nak makan ulam tu. Buat sendiri pun boleh lah! Lagi sedap and dapat banyak! Hehe.

Happy fasting everyone!




3 comments:

NorMala Bahar said... [Reply to Comments]

eh! mantai ni makan2?!!! kalau kat kg hubby akk mantai ni adalah masa org ramai beli daging2 macam pasar ramadhan tu cuma dorg jual hanya bahan2 untuk memasak, seperti daging, ayam dll. cer tgk blog ni
http://al-lavendari.blogspot.com/2012/07/mantai.html bukan kalau makan2 tu namanya pot luck ker.. kih3.. kena tanya gak ni.. akk pun x pasti..

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Tak pasti lah kak. Tapi orang nogori kata hari sebelum puasa tu diorang mantai dok beli dgg, lemang and apa-apa je lah mcm hari raya tu untuk raikan kot..makan-makan...

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

Tak pasti lah kak. Tapi orang nogori kata hari sebelum puasa tu diorang mantai dok beli dgg, lemang and apa-apa je lah mcm hari raya tu untuk raikan kot..makan-makan...