Parenting Skill


Assalamualaikum :)

Otw to Setia City Mall, Kangah and i chit chat sepanjang jalan. Yelah. Takkan nak senyap je. Annoying gila. So many story nak cerita.  Haha.

Kangah  : Kak Long dulu kan aku tak percaya langsung apa kena mengena kalau budak tu disisihkan mak/ayah dia akan effect kat diri budak tu but now, aku dah percaya. Memang betul lah!

Kaklong : Kenapa? Contoh?

Kangah : Ada anak murid aku kan, dia ni selalu tidur kat dalam kelas. Pagi-pagi buta dok tido atas beg dia.  Bila suruh colour dia conteng-conteng..tak cantik..tapi dia colour lah!


Kaklong : So apa masalahnya?

Kangah : Sebab melalui lukisan pun kita akan tahu budak tu macam mana....!!!

Kaklong : Ye ke?

Kangah : Aku hari tu lalu lah kat depan gerai mak budak tu. Aku tengok dia sorang-sorang. Macam tak dijaga. Terbiar jeee...yelah mak dia sibuk kerja kedai makan kan? 

Kaklong : Stalker gila ko ni sampai pergi kedai mak dia? Motif?

Kangah : Bukan pergi lah ngok! Aku lalu je lah...!hari tu dahi dia macam luka/benjol tau. Aku tanya dia kata mak dia buat. Dia nak tengok CD tapi mak dia tak bagi and tolak dia. Sian kan?

Kaklong : Sedihnya cerita kau ni..sian budak tuuu! Sob..sob..sob

Kangah  : Sian dowhh! Masa hari parent meet tu.  Umi tanya tau kat mak dia, kenapa anak dia macam ada sesuatu and hasil kerja dia tak macam kawan-kawan dia yang lain? Lepas tu mak dia macam segan cakap mak dia tak bagi perhatian kat dia. 

Kak long: Lepas tu?

Kangah : Mak dia terus berubahhh...senyum pick up anak dia.  Tak marah-marah lagi. Lepas tu kerja budak tu tip top gila!  Cantik je bila warna.

Tiba-tiba I rasa sedih tau. Sian budak tu.  Sob..sob..sob... 


After ;)


7 comments:

Mrs. Mel said... [Reply to Comments]

I setuju dengan apa yang kak ngah ckp. sebab i ada baca.. i pun now honestly takut. takut i tak dpt buat yang terbaik untuk my son. kadang² i tanya diri sendiri, betul ke cara i ni. kadang² i marah dia, tapi lepas tu i rasa menyesal. dia baru 11 bulan jer kot. tapi niat i marah sebab i nak mengajar. selalu i akan tepuk tapak kaki dia sebab i baca dalam islam cakap nak mengajar anak pukul kat kaki.. i harap i lagi belajar pasni, rajin baca buku² pasal parenting.. nanti shinnaz share lah lagi kat sini ek.. i suka jer baca..

eMMe said... [Reply to Comments]

best jadi pakar psikologi, walaupun kite bukan pakar psikologi yg bertauliah, tapi kite ada kepakaran di situ, leh tgk anak2 ni nye attitude, leh kaji sendiri, leh mendalami masalah mereka, n punca2 anak2 ni jadi begitu... kalo kite jadi cikgu, takkan kite nak biar je kan.. kene gak jadi penyelidikan kan...

Shinnaz Ahmad Rasid said... [Reply to Comments]

kalau kita ada anak of course kita nak yang terbaik and ter best sekali untuk anak kita. Itu pada kita lah..tapi pada orang kita tak tahu. Tak semua ayah/ibu itu penyayang.

Lain family, lain treatment. ada tu particular gila psl anak dia, ada tu 100% serah kat cikgu. So, kena kerjasama lah antara cikgu and parent nak bagi budak pandai :)

♥mama eza♥ said... [Reply to Comments]

kadang2 aku marah gak sbb nk mengajar..

NorMala Bahar said... [Reply to Comments]

thanks 4 the info shin..

eMMe said... [Reply to Comments]

Salam Shinnaz, sori tak pat jumpe malam tadi... InsyaAllah pas cuti ya! make one special for me, hehehe~

Selamat Hari Raya Aidilditri Maaf Zahir & Batin..

hanafaza said... [Reply to Comments]

a good lesson..thanx shin for sharing..nmpak sgt perubahan kalau tgok lukisan tu.. harap2 kita semua satu hari nnti jd ibu bapa terbaik buat anak2 kita...amin

SELAMAT HARI RAYA SHIN!